Experiment periculos al Marii Finanţe Mondiale: 1,3 miliarde de indieni ar putea rămâne fără bani lichizi în viitorul apropiat… Cum vor mai trăi?

3.986 vizualizari

india-baniPe la mijlocul lunii noiembrie 2016, o ştire a trecut aproape neobservată: este vorba de decizia guvernului indian de a schimba două bancnote, care reprezintă 85% din totalul numărului de bancnote puse în circulaţie. Citez ştirea de pe digi24.ro:

Milioane de indieni au intrat în panică, după ce guvernul a decis să schimbe bancnotele. Oamenii stau câte patru-cinci ore la cozi în faţa băncilor pentru a schimba bancnotele vechi, de frică să nu rămână fără bani. Autorităţile au decis să schimbe bancnotele pentru că pe piaţă erau multe falsuri. Este vorba de hârtiile de 500 şi 1.000 de rupii. Cele două bancnote înseamnă circa 85% din totalul pus în circulație. Guvernul a limitat schimbul la doar 4.000 de rupii pe zi, de persoană, adică aproximativ 50 de euro. Termenul pentru schimbarea bancnotelor mari sau depunerea lor în conturi este de 30 decembrie.

P.S. Guvernul indian explică această măsură controversată, pentru că pe piaţă s-ar fi aflat prea multe bancnote false. Însă planul ascuns al autorităţilor din India ar putea fi altul: această măsură să fie un prim pas spre transformarea Indiei într-o societate fără bani-lichizi („cashless” este termenul în limba engleză), existând doar bani electronici. Însă, în India marea problemă ar fi alta: marea majoritate a populaţiei este foarte săracă, iar sute de milioane de indieni nu au acces la conturi bancare. Aceasta ar însemna ca în viitorul apropiat oamenii să fie pur şi simplu „exterminaţi”. A nu se uita că India e a doua ţară din lume, ca număr de populaţie (1,326 miliarde de locuitori, foarte aproape de China).

Deja au apărut revolte şi tensiuni în ţară, şi asta pentru că 98% din populaţie s-ar opune unei asemenea măsuri fără precedent: scoaterea banilor fizici din circulaţie. Bun, acum măsura e mascată de „necesitatea schimbării banilor falşi”, dar nu acesta este scopul real al guvernului indian. De fapt, au dreptate unii care speculează faptul că această măsură se vrea a fi un teren de încercare a Marii Finanţe Mondiale, care îşi doreşte o societate fără bani fizici, căci altfel ea ar controla şi monitoriza fiecare tranzacţie care ar avea loc.