O armă secretă a americanilor: elicopterele cu „emisii psihice”, care manipulează minţile combatanţilor

3.651 vizualizari

La 2 august 1990, sub pretextul că deține drepturi istorice asupra Kuweitului, Iraq-ul, condus de Saddam Husein, a invadat acest emirat și l-a anexat. ONU a condamnat agresiunea și a instituit un embargo commercial împotriva Iraq-ului și, față de refuzul Bagdadului de a-și retrage trupele, a declanșat la 3 ianuarie 1991, o operațiune militară (Operațiunea „Furtună în deșert”), grosul forțelor aeriene fiind asigurat de SUA. În urma acestei acțiuni, Kuweitul a fost eliberat (27 februarie), dar Iraq-ul a rămas sub un regim de sancțiuni și de control al ONU.

În timpul Războiului din Golf, într-una din emisiunile TV despre acest conflict, un reporter CNN spunea că tocmai se întorsese din Kuweit, unde călătorise cu o patrulă militară. Ei au observat la un moment dat o patrulă de irakieni pe cealaltă dună de nisip. În vreme ce americanii se întrebau cum îi vor face pe irakieni să se predea, a apărut un elicopter american care i-a survolat pe irakieni. Până ce elicopterul a ajuns la duna de nisip unde se aflau irakienii, ei îşi ridicaseră deja mâinile şi se predau. Acest eveniment este cel puţin straniu. Era vorba, totuşi, de irakieni care au luptat în Războiul Sfânt împotriva Iranului vreme de opt ani.

O altă ştire pe care am remarcat-o a venit la sfârşitul conflictului, atunci când Generalul de Brigadă Neil a fost chestionat de un reporter britanic de la BBC. Reporterul l-a întrebat despre planurile sale privind scoaterea irakienilor din bunkerele pe care germanii le construiseră special pentru aceştia. Se ştia că aceste bunkere erau foarte solid construite, astfel încât întrebarea era pe deplin justificată. Generalul Neil a spus: „Vom folosi elicoptere psi…” Apoi şi-a întrerupt propoziţia tuşind. Nu suna ca o tuse reală, dar s-a surprins pe sine spunând ceva ce nu trebuia revelat. După ce a tuşit a continuat să vorbească. „Mă scuzaţi, vom aduce elicopterele cu sisteme PA (public address) şi astfel îi vom
scoate afară.”

Generalul făcuse o greşeală şi a trebuit să-şi continue fraza în acelaşi ton. El ar fi trebuit să spună ceva de genul „elicoptere cu emisii psihice”. Se gândea la un anumit tip foarte secret de elicoptere dar, ca să nu sune prea ciudat pentru omul obişnuit, a înlocuit ce voia să spună cu „elicoptere cu sisteme PA”.

Americanii încercaseră să obţină planurile de construcţie ale buncărelor irakiene de la germani. Americanii doreau să ştie cum puteau penetra buncărele. Germanii le-au furnizat planurile şi americanii au descoperit că pereţii erau foarte groşi. Chiar după un bombardament intens, irakienii se aflau încă teferi în buncăre. Aveau electricitate şi suficientă hrană şi apă care să le ajungă pentru cel puţin şase luni. Buncărele aveau o grosime de 90 cm şi probabil puteau rezista chiar unei explozii nucleare. Irakienii aveau, de asemenea, echipamentul necesar pentru a construi tunele care să îi ducă la suprafaţă.

Reporterul britanic ştia că americanilor nu le va fi uşor să-i scoată pe irakieni afară din buncăre. De aceea el a formulat acea întrebare. Cred că e absurd de sugerat că aceşti militari fanatici s-ar fi predat doar sub ameninţarea unor elicoptere cu sisteme PA.