După Internet, autorităţile lumii pun gheara şi pe telefoanele mobile: guvernul indian limitează drastic SMS-urile ce pot fi trimise

2.476 vizualizari

Într-o mişcare nebunească, guvernul indian a limitat la 5 numărul SMS-urilor zilnice care pot fi date de pe telefoanele mobile GSM din India, scrie site-ul Techgadgetsweb.com. Măsura este de pe 18 august 2012 şi va fi valabilă timp de 2 săptămâni. De exemplu, mesajul afişat de Aircel, un operator indian de telefonie mobilă, este următorul (în momentul în care cineva încearcă să trimită cel de-al şaselea SMS): „Din cauza directivelor guvernamentale, nu se poate trimite mai mult de 5 SMS-uri pe zi. Vă rugăm încercaţi mâine. Vă mulţumim anticipat pentru cooperarea dvs.”

Această măsură fără precedent a fost luată de guvernul indian, prin intermediul Autorităţii Indiene a Telecomunicaţiilor, pentru a pune capăt zvonurilor şi a informaţiilor false transmise prin SMS-uri, prin care anumite state din nord-estul Indiei (Andhra Pradesh, Karnataka şi Maharashtra) ar urmări desprinderea de India.

P.S. Măsura este, într-adevăr, una periculoasă pentru că s-a creat deja un precedent. Cineva care iubeste cu adevărat democraţia şi libertatea presei şi a cuvântului nu poate decât dezavua asemenea măsuri restrictive. Care va fi următorul pas? Interzicerea totală a SMS-urilor, dacă se scriu informaţii „false” despre activitatea guvernamentală? Sau poate interzicerea totală a comunicaţiilor mobile. Sau, de ce nu, închiderea totală a Internetului, căci pe Internet zvonurile se răspândesc cel mai repede. Toate măsurile care restricţionează dreptul la informare sunt absolut abuzive şi despotice… iar eu n-am să fiu niciodată de acord cu ele, indiferent de motiv. Aşa cum nu am fost de acord nici cu închiderea parţială a Internetului în Japonia (https://www.lovendal.ro/wp52/primul-experiment-de-interzicere-a-internetului-japonia-cere-statelor-unite-sa-blocheze-site-urile-populare/), chiar din „motive umanitare”.