Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Două scandaluri globale concomitente: expulzarea diplomaţilor ruşi şi Facebook-Cambridge Analytica. Există vreo legătură misterioasă între ele?

152

blankPe scena internațională iar se agită apele, care devin tot mai tulburi. Două evenimente majore recente nu pot fi ignorate și te face să te întrebi dacă nu cumva există o legătură între ele.

În primul rând să ne referim la sutele de diplomaţi ruşi expulzaţi de la ambasadele Rusiei în ţările occidentale şi represaliile ruşilor care au expulzat, la rândul lor, diplomaţii occidentali la Moscova. Şi asta pentru că Marea Britanie suspectează că fostul agent dublu rus Serghei Skripal, aflat la Londra, ar fi fost otrăvit de către serviciile secrete ale lui Putin, la începutul lui martie 2018.

Expulzarea coordonată a unor diplomaţi ruşi din Statele Unite, Canada şi state membre ale Uniunii Europene este cea mai mare expulzare colectivă de ofiţeri ruşi de informaţii efectuată vreodată. Oricum, toată lumea ştie că marea majoritate a diplomaţilor sunt, de fapt, spioni pentru ţările care le servesc.

În al doilea rând, cam tot în aceeaşi perioadă cu scandalul diplomaţilor, apare şi scandalul Facebook. Acesta a izbucnit în urmă cu circa două săptămâni, după ce s-a aflat că firma Cambridge Analytica din Regatul Unit a colectat date personale a circa 50 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook, fără acordul acestora, pentru a le folosi în campania electorală din 2016 a preşedintelui SUA, Donald Trump. Cambridge Analytica a folosit, se pare, aplicaţia “thisisyourdigitallife”, dezvoltată de către profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis, astfel, accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori Facebook.

Mark Zuckerberg şi-a exprimat, săptămâna trecută, regretul şi a recunoscut erorile. Acesta a promis că va limita accesul la datele personale prin aplicaţii terţe şi că vor fi informaţi toţi utilizatorii ale căror date ar fi putut fi folosite fără consimţământul lor.

Scandalul Facebook a făcut să scadă puternic acţiunile gigantului american de tehnologie, iar unii dintre cei mai puternici oameni de pe planetă, ca de exemplu Elon Musk, a hotărât să-şi şteargă contul de Facebook. Conform experţilor de la eMarketer, Facebook a pierdut, anul trecut, 2,8 milioane de utilizatori cu vârsta mai mică de 25 de ani şi va pierde încă două milioane de utilizatori americani în cursul acestui an.

Întrebarea care se pune e următoarea: e o coincidenţă faptul că aceste două scandaluri au apărut aproape concomitent? Ce se urmăreşte prin ele? O nouă luptă de acaparere a puterii supreme între liderii planetei?

Orgoni Crystal