Două alarme false cu rachete nucleare în ultimele zile: în Hawaii şi în Japonia! Cine se joacă cu focul?

 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Acum câteva zile, pe 13 ianuarie 2018, o ştire aparent nevinovată apărea în mass-media. Citez din libertatea.ro:

Locuitorii statului american Hawaii  au primit un mesaj pe telefoanele mobile despre un atac iminent cu rachetă balistică. Oamenii erau îndemnați să se adăpostească, în mesaj fiind specificat că „nu este un exercițiu”. Mesajul s-a dovedit a fi o alertă falsă, însă nu este clar cum a fost trimisă, notează BBC News. Locuitorii statului american au primit mesajul în care erau sfătuiți să se adăpostească, deși sirenele nu au răsunat deloc pe insulă. Autoritățile au anunțat imediat că este vorba despre o alertă falsă, însă chiar și așa panica s-a instalat pentru scurt timp în arhipelag.

„Nu este nicio amenințare la adresa statului Hawaii”, a anunțat poliția din Honolulu, capitala statului. La rândul lorşi agenţia locală de gestionare a evenimentelor de urgenţă au asigurat statul din Oceanul Pacific nu este ameninţat de nicio rachetă balistică. Falsa alertă a apărut într-un context geopolitic foarte tensionat, marcat de ameninţările regimului nord-coreean privind un atac nuclear. La începutul lunii decembrie, statul Hawaii a testat sistemul de alarmare în cazul unui atac nuclear, în urma amenințărilor venite de la Phenian.

Dacă asta n-a fost de-ajuns, iată că aceeaşi alarmă falsă privind un atac cu rachete nord-coreene s-a dat în Japonia, aşa cum relatează într-un articol de azi site-ul dailymail.co.uk. Citez din ştire:

Un post de radio/TV japonez a emis o alarmă falsă privind lansarea unei rachete balistice din Coreea de Nord, la doar câteva zile după ce o avertizare telefonică despre o posibilă lansare cu rachetă a provocat panică în Hawaii. Rețeaua NHK a trimis avertismentul îndemnând oamenii să se adăpostească, pe Internet, precum și pe Twitter, dar şi-a cerut scuze și a corectat eroarea în câteva minute.

Nu a fost clar imediat ce a provocat alarmarea falsă care se produce pe fondul intensificării tensiunilor dintre Tokyo și Phenian. Anul trecut, regimul lui Kim Jong-un a lansat o rachetă de testare peste insula nordică japoneză Hokkaido, unde mii de oameni au fost treziți de sirenele de raid aerian. Alerta falsă a televiziunii vine la doar trei zile după ce o greșeală a provocat mai mult de un milion de oameni din Hawaii să se teamă că vor fi loviți de o rachetă nucleară.

Interesant e faptul că reţeaua de radio-TV din Japonia este NHK, care este finanţată de guvernul japonez, aşadar e o instituţie de utilitate publică. Iar în Hawaii, alarma a fost dată tot de o autoritate guvernamentală… Întrebarea care se pune e următoarea: ce se întâmplă? Cine se joacă cu alarmele false cu arme nucleare? Nu cumva se doreşte a se face o testare a reacţiei populaţiei, atunci când evenimentul real va avea loc?


 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Lasă un comentariu