De ce se prelungeşte, la infinit, prezenţa militară americană în Afghanistan? O fi opiumul de vină?

3.431 vizualizari

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la invadarea Afghanistanului de către SUA, fiind cel mai îndelungat război din istoria SUA, depăşindu-l chiar pe cel din Vietnam. Acum, când Bin Laden a fost declarat mort oficial (deşi, fie vorba între noi, el este mort de vreo 10 ani, https://www.lovendal.ro/wp52/obama-marele-mincinos-un-inalt-oficial-din-administratia-sua-recunoaste-ca-bin-laden-e-mort-din-2001/) continuarea staţionării armatei americane în Afghanistan rămâne nejustificată.

Iniţial, administraţia Bush a insistat iraţional pe argumentul conform căruia orice naţiune suverană care găzduieşte terorişti este complice cu ei şi, astfel, va putea fi atacată militar de către SUA. Acest raţionament este oricum absurd, căci dacă un singur criminal trăieşte pe teritoriul unui stat, asta nu face întreaga naţiune criminală.

În anul 2002, secretarul apărării de atunci, Donald Rumsfeld, declara postului de televiziune CNN că forţele americane i-au împins pe talibani şi pe Al Qaeda în afara regiunii („Talibanii sunt morţi. Al Qaeda nu mai este”). Pe de altă parte, rapoartele au relevat faptul că Osama bin Laden nu a mai fost în Afghanistan din 2001. În plus, un purtător de cuvânt al Casei Albe a admis recent că în „Afghanistan nu a mai existat o ameninţare teroristă în ultimii 7-8 ani.” (vezi Business Insider).

Aşadar, ce-a făcut SUA în Afghanistan în ultimul deceniu? Ce-a urmărit? Una din teorii ar fi aceea că americanii urmăresc bogăţiile minerale de 1 trilion de dolari din subsolul Afghanistanului (vezi mai multe în acest articol: https://www.lovendal.ro/wp52/bogatii-minerale-de-1-trilion-de-dolari-de-asta-au-pornit-americanii-razboiul-din-afghanistan/). Dar mai este o altă teorie, ce are în vedere traficul de droguri.

Coincidenţă sau nu, înainte de invazia SUA, talibanii împreună cu Naţiunile Unite au reuşit să eradicheze cu succes culturile de opium, din care se fabrică heroină. În prezent, 90% din heroina lumii provine din Afghanistan.

Pe site-ul Global Research ni se explică detaliat legătura dintre războiul din Afghanistan şi traficul de droguri. Dau citire de pe acest site:

„Heroina este o afacere de sute de miliarde de dolari, sprijinită de interese puternice (…) Unul din obiectivele ascunse ale războiului din Afghanistan a fost acela de a restabili comerţul cu droguri practicat de către CIA la niveluri extinse şi de a exercita un control direct asupra rutelor cu droguri.

Imediat după invazia americană din octombrie 2001, piaţa de opium a fost restabilită, iar preţul opiumului a crescut enorm. La începutul anului 2002, preţul opiumului (în dolari/kg) era aproape de 10 ori mai mare decât în anul 2000. Dacă în anul 2001, sub controlul talibanilor, producţia de opium era de 185 de tone, în anul 2002, sub conducerea preşedintelui Hamid Karzai (preşedinte -marionetă instalat de americani), producţia de opium a ajuns la 3.400 de tone!”

Trebuie să mai luăm în considerare şi un alt fapt. Pe timesgazette.com apare o informaţie conform căreia în anul 2010, marile companii farmaceutice au cheltuit numai puţin de 250 de milioane de dolari pentru a face lobby în Congresul american. Pe de altă parte, din opium se mai extrag substanţe ca morfina, codeina, noscapina şi papaverina (vezi articolul acesta de pe opiods.com) – toate fiind folosite de marile companii farmaceutice pentru a crea analgezice, ce pot reduce durerea fără pierderea cunoştinţei. Aceste analgezice sunt extrem de solicitate, dar creează şi dependenţă, aşa că puteţi trage singuri concluzia care se impune.