De ce există SUA? Nu mai bine erau 50 de state independente? Ar fi existat mai multă pace în lume fără SUA…

2.981 vizualizari

salutari din AmericaÎntr-un articol mai mult decât interesant de pe site-ul nationalreview.com, editorialistul Charles Cooke se întreabă dacă nu cumva era mai potrivit ca în locul Statelor Unite de azi să fi existat 50 de state complet independente, cum este Europa de astăzi.

Cooke îşi aduce aminte cum tatăl său a răspuns criticilor unui britanic care-i spunea că nu-i place deloc America (referindu-se la SUA). La care, tatăl lui Cooke îi replică: „Care parte din Americă nu-ţi place?” Şi aici, a avut extrem de multă dreptate, pentru că între unele state din SUA există atât de multe diferenţe, încât nici nu zici că ar fi vorba de aceeaşi „naţiune americană”. E ca şi cum un american ar spune: „Nu-mi place Europa”, după o experienţă neplăcută a unei excursii în Italia. Dar Europa înseamnă doar Italia!?

Mai citesc câteva fragmente din editorialul excelent al domnului Cooke:

„Nicio altă ţară de pe planeta noastră nu are atât de multe nume şi influenţe internaţionale ca Statele Unite. America e numită după un explorator florentin, angajat de autorităţile portugheze, şi care n-a avut absolut niciun impact asupra istoriei; ea este condusă de o Constituţie care a fost scrisă de englezi, în capitala numită în limba greacă, al unei colonii numite în limba latină (…) California este spaniolă, New York-ul îşi are o bună parte din denumiri din limbile greacă şi latină; numele statului Connecticut este indian, deşi multe din locurile de aici au nume englezeşti; Louisiana este, evident, un stat de origine franceză, iar Pennsylvania este olandez şi german (…) Oricum, America e plină de denumiri de origine indiană: care e statul cu cele mai multe muzicaluri? Ocklahoma. Care e statul care a dat până acum cei mai mulţi preşedinţi? Ohio. Care e statul natal al lui Elvis Presley? Tennessee.”

Acelaşi lucru mă întreb şi eu: de ce n-am avut parte în istorie de 50 de state americane total independente, şi nu de un colos cum este SUA? De ce ţările din America Centrală şi de Sud sunt independente şi nu au format şi ele o federaţie (Statele Unite Spaniole), de vreme ce toate au o limbă şi cultură comună (spaniola), cu excepţia Braziliei? Poate că, dacă SUA n-ar fi existat în istorie, poate că azi am fi avut o lume mai bună: poate n-ar fi existat atâtea războaie în lume (vezi aici lista cu războaie declanşate de SUA: https://www.lovendal.ro/wp52/de-ce-iranul-e-considerat-de-occident-stat-periculos-cand-nu-a-atacat-pe-nimeni-niciodata-pe-cand-sua-a-distrus-zeci-de-tari/), poate că nu s-ar mai fi ridicat corporaţii gigantice care să ne intoxice viaţa (McDonald’s, KFC etc.). Cu alte cuvinte, omenirea a avut un mare eşec cu această construcţie artificială, SUA…