De aproape o lună, România se află sub asaltul tornadelor, norilor monstruoşi şi fulgerelor incredibile! Şi nu pare a fi ceva „natural”! Cine se joacă cu nervii noştri!?

6.965 vizualizari

tornade fulgereAm remarcat încă de acum 2 săptămâni că ceva ciudat se întâmplă deasupra României, cu norii „monstruoşi”, vijeliile şi tornadele care parcă nu mai încetează. Şi am scris mai multe articole pe această temă. Şi am să mai scriu încă unul acum, folosindu-mă şi de materialele şi mesajele primite de la cititorii mei.

Am să încep cu emailul unui cititor (Gabriel), un tânăr de 17 ani, care remarcă foarte bine următorul aspect:

„Bună! Îţi citesc site-ul de ceva timp, mai mult de un an… şi am văzut că în ultimele zile ai postat unele articole despre întâmplările ciudate din România. Ei bine, m-am gândit că poate te-ar interesa asta! Este vorba de două localităţi din împrejurimile Târgu-Mureşului, de unde sunt eu, mai exact Cuci şi Dătăşeni, unde localnicii spun că totul a fost ca o tornadă… dar mie mi se pare ciudat un lucru, adică tornadă în Mureş? Tornadă în mijlocul Carpaţilor? Am doar 17 ani, dar niciodată nu am auzit aşa ceva, nici măcar de la bunicii mei…mă gândeam că te-ar interesa!”

Un lucru foarte inteligent remarcat de Gabriel: „Tornadă în mijlocul Carpaţilor!?” Într-adevăr, în România lucrurile acestea (tornadele) nu prea s-au întâmplat în trecut şi n-ar trebui să se întâmple. De ce? Pentru că suntem o ţară cu o climă temperat-continentală moderată, care ar trebui să ne ferească de aspectele meteorologice vijelioase. Marea Neagră este prea mică pentru a putea produce tornade sau uragane; dacă am fi fost în apropierea oceanului, undeva mai la sud, aceste experienţe meteorologice nu ar fi fost chiar neobişnuite. Dar aşa…

Când eram şi eu copil, citeam în cărţile de geografie despre tornadele şi uraganele care au loc frecvent în zona Mării Caraibelor (la vest de Oceanul Atlantic, în apropiere de Cuba şi SUA), în sud-estul Asiei (în zona Thailandei şi Indoneziei); niciodată nu am citit în vreo carte de geografie că tornadele şi uraganele ar putea avea loc şi în România. Aşa ceva era de neconceput! Noi trăim într-o zonă cu climă temperată! Atunci, ce-i cu „tornadele” care au loc în România anul acesta? O să se dea vina pe încălzirea globală, dar, fără supărare, anul trecut (2015) nu s-au semnalat asemenea fenomene. Despre încălzirea globală se vorbeşte de ani buni… sau doar fix anul acesta a început încăzirea globală!?

Link cu ştirea despre tornada din Mureş: „Tornadă în Mureş! Peste 300 de case afectate și o fetiță de 2 ani decedată„:

Furtuna puternică de aseară a adus pagube însemnate în localitățile vecine Cuci și Dătășeni din județul Mureș unde acoperișurile a sute de case au fost distruse. De asemenea, mai mulți stâlpi de beton au căzut și o autoutilitară a fost răsturnată de vântul puternic. Curentul electric a fost întrerupt în zonă (…) Nu a fost o simplă vijelie, ci locuitorii din zonă o descriu ca pe o tornadă. 

Un alt cititor, îmi oferă un link către pagina sa de Facebook în care a filmat o adevărată revărsare de fulgere incredibile asupra oraşului Râmnicu Vâlcea. Era ceva neobişnuit, care pur şi simplu nu se mai oprea…

Plus că am primit în emailuri şi mesaje o mulţime de fotografii cu noi nori „monstruoşi” văzuţi peste tot în întreaga Românie. Acest tip de vijelii, tornade, nori „monstruoşi”, mii de fulgere incredibile se petrec în mod continuu în întreaga ţară, de aproape o lună de la data când scriu acest articol (21 iunie 2016). Un front atmosferic natural nu poate dura atât… e clar că aici e vorba de altceva şi se pare că cineva se joacă bine cu vieţile noastre… Cine experimentează armele meteorologice?