Cuvintele misterioase dintr-un interviu cu Bill Gates: „N-aveţi de ales”. La ce se referea, mai exact, miliardarul american?

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Urmărind, din nou, interviul acordat în aprilie 2020 de către Bill Gates lui Financial Times (transcrierea lui se găseşte pe ft.com), am ajuns la un fragment pe care, sincer, nu-l înţeleg, adică nu înţeleg ce Bill Gates a vrut să spună prin expresia „Nu aveţi de ales”. Interviul a fost dat în plină pandemie de coronavirus, când toate ţările lumii au adoptat „strategia închiderii”. Iată întrebarea pusă de reporter şi răspunsul miliardarului Bill Gates:

Întrebare: Și ce ziceţi de acest echilibru? Tocmai aţi adus aminte de „suferinţa economică”. Care credeți că este echilibrul corect între a proteja viețile oamenilor și impactul economic? Vedeți o situație în care economia globală ar putea fi practic blocată timp de un an sau chiar mai mult?

Bill Gates: Ei bine, economia nu se va duce spre zero, dar va scădea. PIB-ul global va avea probabil cea mai mare scădere înregistrată vreodată. Poate că scăderea economică a fost mai rea în 1873, nu știu… Dar, în timpul vieţii mele, aceasta va fi cea mai mare scădere economică. Însă, n-aveţi de ales. Oamenii se comportă de parcă ar avea de ales. Oamenii nu se duc la stadion când s-ar putea infecta. Știți, nu guvernul spune că e OK, doar ignorați această boală, iar oamenii sunt profund afectați de aceste decese, știind că ar putea face parte din lanțul de transmisie, iar bătrânii, părinții, bunicii lor ar putea fi afectați de acest virus.

Și astfel nu veţi putea ignora ceea ce se întâmplă. Va exista capacitatea, în special în țările bogate, ca totul să se redeschidă, dacă lucrurile se vor face bine în următoarele câteva luni. Dar pentru lumea întreagă, normalitatea va reveni doar atunci când s-a vaccinat mare parte din întreaga populație globală. Și, de asemenea, există o mulțime de lucru la testări, la tratamente (…)”.

Nu e primul interviu cu Bill Gates pe care îl citesc integral, însă rămân siderat de exprimarea greoaie a miliardarului american. De multe ori ori nu spune lucrurile foarte clar, ori intenţionat (pentru a nu dezvălui totul şi a lăsa îndoieli în minţile oamenilor), ori neintenţionat (şi atunci nu e vina lui… o fi din cauze medicale!?).

Dar, ce vrea să spună Bill Gates prin „Oamenii n-au de ales; ei se comportă de parcă ar avea de ales”!? La ce se referea? La faptul că oamenii trebuie să stea închişi în casă (aşa cum era în aprilie 2020), că trebuie să se confrunte cu o pandemie sau că trebuie să se vaccineze obligatoriu ca lucrurile să revină la normal?

Vedeţi şi vizual fragmentul acesta de interviu pe YouTube AICI.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu