Cuprul este un metal excelent care poate ucide superbug-uri mortale!

3.259 vizualizari
Imagine: prelucrare proprie

Beneficiile pentru sănătate ale cuprului sunt cunoscute de mult timp. Una dintre cele mai vechi cărți medicale din lume, „Papirusul Smith”, cu o vechime de 5.000 de ani, detaliază cum era folosit cuprul în Egiptul antic pentru sterilizarea atât a apei cât și pentru tratarea directă a rănilor. Mii de ani mai târziu, textele lui Hipocrate sugerau că acest element – cuprul – putea fi folosit pentru a preveni infecțiile arsurilor și alte răni, iar medicii romani în urmă cu 2.000 de ani foloseau diferite tipuri de tratamente ce implica cuprul, pentru a vindeca probleme de sănătate, cum ar fi viermii intestinali și bolile venerice. Aztecii, indienii și perșii – cu toții foloseau cuprul pentru a trata problemele de sănătate.

Odată cu descoperirea microbilor de către savantul francez Louis Pasteur, la începutul anilor 1860, știm acum că eficacitatea cuprului este legată de proprietățile sale anti-virale și anti-bacteriene. Evident, multe civilizații antice au descoperit acest lucru, chiar dacă nu înțelegeau exact cum funcționează cuprul.

Infecțiile dobândite în spitale reprezintă a 8-a cauză principală de deces în Statele Unite, ucigând anual 100.000 de persoane. Recent, un studiu a arătat că paturile de spital realizate din cupru, dintr-o unitate de terapie intensivă, aveau în medie cu 95 la sută mai puține bacterii decât paturile convenționale. Majoritatea paturilor sunt realizate în prezent din plastic, care este plin de bacterii.

Dar paturile din cupru sunt doar începutul; alți experți în sănătate sugerează că și alte suprafețe spitaliceşti ar trebui să fie fabricate din cupru. În prezent, oțelul inoxidabil sau materialele plastice sunt utilizate pentru chiuvete, contoare și alte suprafețe din spital, dar, în timp ce oțelul inoxidabil și plasticul sunt ușor de curățat (principalul motiv pentru care sunt utilizate în astfel de locuri), totuşi ele prezintă mult mai multe bacterii și viruși decât o suprafață de cupru similară.

Este deosebit de important de ştiut că cei mai periculoși „superbug”-uri – microorganisme puternice responsabile de moartea a multor oameni – pot fi ucise de cupru. Dintre „superbug”-uri putem aminti stafilococii rezistenţi la meticilină (MRSA), alte bacterii stafilococice, adenovirusuri, virusul gripal, tot felul de ciuperci. Într-un studiu publicat în revista „International Journal of Food Microbiology”, 99,9% din bacteriile E-coli au fost ucise după o oră pe o masă de cupru, în timp ce acestea au supraviețuit săptămâni întregi pe o suprafaţă din oțel inoxidabil.

Cuprul ucide mai multe bacterii și viruși deoarece acționează pe mai multe niveluri pentru a dezactiva microorganismele. El se leagă de proteinele care perturbă funcția de bază a celulei, descompune membranele care provoacă moartea celulelor și provoacă un stres oxidativ oricărei celule cu care vine în contact.