Cum suntem înşelaţi şi manipulaţi cu „studiile ştiinţifice”

3.878 vizualizari

Știați că a existat un studiu șocant publicat în „Public Library of Science Journal, care a constatat că până la 72% dintre oamenii de știință au recunoscut că ai lor colegi erau implicați în „practici de cercetare discutabile” și că peste 14% dintre ei şi-au falsificat rezultatele? Pe de altă parte, între 1977 și 1990, FDA a găsit defecte științifice în 10-20% din toate studiile pe care le-a auditat (vedeţi AICI).

Dar situaţia se agravează și mai mult: oamenii de ştiinţă de la compania de biotehnologie Thousand Oaks Amgen au constatat șocant că doar 6 din 53 de studii verificate (în domeniul medicinii) ar putea fi dovedite valabile (vedeţi AICI). Aceasta înseamnă că aproape 90% din studii au fost eronate, dar au trecut ca „reale” pentru publicul larg. Cu alte cuvinte, în jurul nostru se află o mulțime de „prostii științifice”.

Acest aspect devine şi mai grav mai ales atunci când luăm în considerare modul în care știința pare să fi înlocuit religia ca fiind noua autoritate de care trebuie ascultată orbește. Oamenii vorbesc despre ea ca și cum ar fi infailibilă și oricine are dubii faţă de „marele preot al științei” este atacat, degradat și considerat ca „eretic”.

Dar știința, la fel ca orice altă religie, nu este un zeu care doar spune adevărul suprem. Ea este departe de a fi infailibilă, având nevoie constantă de a fi actualizată, modernizată, revizuită și schimbată, pentru simplul motiv că știința este supusă limitelor înguste ale minţii umane. În sine, știința este, evident, neînsuflețită și nu poate face nici bine şi nici rău pentru că nu are minte proprie. Nu este o persoană, așa că trebuie să nu mai vorbim despre știință ca fiind un super erou. Ea este pur și simplu un vehicul care necesită un șofer, iar destinația, evident, că diferă de la un șofer la altul.

Dacă aveţi încredere deplină în ştiinţă şi în studiile ştiinţifice, atunci poate ar trebui să ştiţi următoarele exemple: profesorul Dong-Pyou Han din Iowa State University se află acum în închisoare pentru falsificarea vaccinului împotriva SIDA (vedeţi AICI), dr. Scott Reuben, faimos de altfel în chirurgia ortopedică, a falsificat datele în mai mult de 20 de studii (vedeţi AICI), iar fizicianul german Jan Hendrik Schön, care a câștigat mai multe premii pentru munca sa, și-a falsificat cercetarea (vedeţi AICI). Şi mai mult decât atât, un blogger a trimis o lucrare satirică despre „Midi Clorieni” din filmul SF Star Wars, iar 4 reviste științifice au publicat-o! (vedeţi AICI).

Dar cum „porcăriile ştiinţifice” au fost folosite pentru a manipula publicul? Să dăm exemplul industriei tutunului. În urmă cu mai mult de jumătate de secol în urmă, mari producători de tutun utilizau ştiinţa pentru a convinge publicul că ţigările lor sunt sănătoase. Priviţi reclama de mai jos:

Iată ce spune reclama: „Dovada ştiinţifică privind efectele fumatului. Un specialist efectuează examinări regulate bilunare asupra unui grup de persoane diferite. 45% dintre aceştia au fumat Chesterfield pentru mai mult de 10 ani. După 10 luni, specialistul a constatat că nu s-au observat efecte adverse asupra nasului, gâtului şi sinusurilor persoanelor care au fumat Chesterfield”.

O altă reclamă la tutun publicată într-o revistă:

„Descoperirile unui grup de doctori. Bărbaţi şi femei cu iritaţia nasului şi gâtului ca urmare a fumatului, au fost sfătuiţi să utilizeze ţigaretele Philip Morris. Zilnic, fiecare doctor a urmărit câte un caz. Rezultatele finale, publicate de revistele medicale de prestigiu, au demonstrat clar că fumătorilor care au trecut pe Philip Morris le-au dispărut iritaţia sau aceasta s-a îmbunătăţit considerabil”.

O să spuneţi că acestea erau doar reclame, însă, conform unei cercetări publicate pe site-ul Institutului American de Sănătate Publică (vedeţi AICI), între anii 1930-1953 au existat o mulţime de studii ştiinţifice, finanţate în mare parte de corporaţiile de tutun, care au considerat că fumatul este sănătos pentru organismul uman! Acum peste jumătate de secol, medicii considerau că fumatul nu face rău organismului (conform unor studii ştiinţifice); acum, conform altor studii ştiinţifice, şi nemaiputând respinge evidenţa, se consideră că fumatul (alături de băuturile alcoolice) constituie principala cauză a morţii a milioane de oameni în fiecare an.

Însă, manipularea cu „studiile ştiinţifice” continuă şi astăzi. Problema e că multe studii ştiinţifice sunt finanţate direct sau indirect (prin intermediul unor ONG-uri) de diverse mari corporaţii, care au tot interesul în a-şi promova produsele. De exemplu, Coca-Cola a finanţat un studiu care să “dovedească” că produsul lor este mai sănătos decât apa! Studiul a fost finanţat de Institutul Life Sciences International (ILSI), şi poartă numele de “Consumul de îndulcitori cu aport redus de energie afectează caloriile şi greutatea corporală?”. Studiul pe care îl puteţi citi pe site-ul nature.com, a fost publicat şi în revista “International Journal of Obesity” (citiţi mai multe în acest articol: Coca-Cola a finantat un studiu care sa spuna ca a bea Coca-Cola e mai sanatos decat a bea apa! Ridicol…)

Concluzie

Astăzi, seria de practici discutabile în numele științei continuă. Din păcate, manipularea (sau incompetența) științei este ceva care, cel mai probabil, nu va fi niciodată eliminat cu adevărat din societate, pentru că îşi are rădăcini în corupția umană. Richard Hortin, redactorul șef al revistei medicale „The Lancet”, a recunoscut că „o mare parte din literatura științifică, probabil jumătate, poate fi pur și simplu neadevărată”.

Aceasta nu înseamnă că știința nu serveste unui scop important; e bine să folosim metodele și principiile științific. Dar, nu trebuie să uităm că știința poate fi folosită pentru a ne înșela. Oamenii de știință au nevoie în mod evident de bani pentru a-și desfășura cercetarea, iar corporațiile au o mulțime de bani. De obicei, mâna care dă controlează mâna care ia. Până când vom proiecta un sistem care promovează educația nealterată, pură, şi nu propaganda ascunsă și ignoranța, acest tip de comportament uman va exista din păcate…