Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cum au reuşit cetăţenii islandezi să învingă sistemul corupt şi ocult al băncilor străine şi să dea lumii o lecţie de democraţie

  •  
  •  
  •  
  •  

blankAţi mai auzit în ultima perioadă veşti despre Islanda? Nu prea… Şi asta pentru că în Islanda, poporul a determinat guvernul să demisioneze, băncile principale au fost nationalizate, ţara a refuzat să plătească datoriile către Marea Britanie şi Olanda, iar Constituţia ţării a fost rescrisă. Şi toate acestea au fost realizate într-un mod paşnic. O adevărată revoluţie împotriva puterilor care au creat actuala criză mondială. Poate că acesta este motivul pentru care nu se prea mai aude nimic despre Islanda în ultimii doi ani (cu excepţia vulcanilor săi care au erupt în ultima perioadă). Ce s-ar întâmpla în cazul în care restul cetăţenilor UE ar lua Islanda ca pe un exemplu?

Iată un rezumat al faptelor:

1) 2008. Banca principală a ţării este naţionalizată. Krona, moneda Islandei, se devalorizează, iar bursa îşi încetează activitatea. Ţara este în faliment.

2) 2008. Cetăţenii protestează în faţa Parlamentului, cerând demisia guvernului şi organizarea de noi alegeri, lucruri care se şi întâmplă.  Situaţia economică a ţării este foarte proastă.

3) Este propusă o lege prin care vor fi achitate băncilor din Marea Britanie şi Olanda, datoria de 3,5 miliarde de euro, prin care cetăţenii islandezi care vor plăti această datorie în următorii 15 ani, cu o rată a dobânzii de 5,5%. Oamenii ies în stradă şi cer un referendum cu privire la această lege. Referendumul are loc, iar 93% din cetăţeni refuză această plată. Între timp, guvernul a iniţiat o anchetă pentru a aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili pentru criza în care ţara a intrat în 2008, fiind arestaţi mai mulţi directori de bănci locale.

4) În această criză, o adunare de cetăţeni a fost aleasă pentru a rescrie o nouă Constituţie. 25 de cetăţeni au fost aleşi, neavând nicio afiliere politică, din cei 522 de candidaţi. Noua Constituţie va trebui să fie aprobată de parlamentul islandez.

Aşadar, iată un rezumat al revoluţiei islandeze:
– Demisia întregului guvern;
– Naţionalizarea principalei bănci;
– Referendum, astfel încât oamenii să poată decide asupra deciziilor economice;
– Încarcerarea părţilor responsabile pentru criza economică;
– Rescrierea Constituţiei de către cetăţeni.

Câţi dintre voi aţi aflat de toate aceste puncte discutate mai sus? Câte emisiuni radio-TV aţi văzut pe această temă? Cetăţenii islandezi au fost în măsură să demonstreze că există o modalitate de a învinge sistemul şi au dat o lecţie de democraţie lumii.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu