Se spune că primii locuitori ai Lemuriei erau androgini, ce se reproduceau printr-o modalitate necunoscută. După câteva milioane de ani, au evoluat până au devenit bărbaţi şi femei, urmând reproducerea naturală. Platon aminteşte de această tradiţie, dintre cele mai vechi, în dialogul său Banchetul. El îl citează pe marele poet comic Aristofan atunci când explică modul în care primele fiinţe de pe Pământ erau androgini, bărbaţi şi femei în acelaşi timp:
„Forţa şi puterea lor erau teribile, aveau gânduri orgolioase şi acestea i-au făcut să atace zeii.”
Meditând, Zeus a descoperit o modalitate de a le înfrânge insolenţa: i-a împărţit în două. De atunci, fiecare jumătate bărbătească şi femeiască îşi petrec întreaga existenţă căutându-şi perechea. De-a lungul atâtor epoci, statura lemurienilor a scăzut de la 3,5 m până la aprox. 2 m înălţime. În general, semănau cu pieile roşii din zilele noastre, deşi pielea lor avea o vagă nuanţă albăstrie.
Lemurianul tipic avea un cap disproporţionat de mare, cu o frunte foarte înaltă, în centrul căreia se afla o protuberanţă de mărimea unei nuci, cunoscută drept „Al treilea ochi”, semn al unor puteri psihice deosebit de dezvoltate, întrucât acest popor cultiva telepatia şi cel de-al treilea simţ, conştiinţa cosmică, aflată în stare latentă la oamenii de azi.
Învăţătorii din Venus aveau să dezvăluie iniţiaţilor din Lemuria Adevărurile Cosmice împărtăşite lor de către Marile Suflete de pe Sirius, care fuseseră probabil inspirate, la rândul lor, de fiinţe iluminate din galaxii încă şi mai avansate. Înţelepciunea lor sublimă avea să formeze doctrina secretă a Indiei şi Tibetului, păstrată ulterior în misterele Egiptului, Babilonului şi Greciei şi în învăţăturile ezoterice aflate la baza multor religii orientale şi occidentale.