Corporaţiile farmaceutice fac experimente mortale cu oamenii! În timp ce ele obţin profituri de miliarde de dolari anual, oamenii mor subit consumând anumite medicamente periculoase…

3.229 vizualizari

medicamente pericolBig Pharma (nume generic dat marilor corporaţii farmaceutice ale lumii) ne păcăleşte cu efectele pozitive ale unor medicamente. Mai precis, ne minte pe faţă. Iar autorităţile ce fac? Nimic. Pentru că ele sunt plătite de aceeaşi Big Pharma şi nimeni nu îndrăzneşte să se atingă de vreo corporaţie farmaceutică! Sau dacă se ating, o fac mult prea târziu, când deja o mulţime de oameni au murit din cauza folosirii acelor medicamente. Astăzi vom vorbi despre câteva cazuri ale unor medicamente „vedetă” sau „medicamente-blockbuster”, adică cele care îndeplinesc următoarele criterii: pot fi utilizabile zilnic, de aproape oricine, pe termen nelimitat; rezolvă o problemă de sănătate foarte des întâlnită (de exemplu, colesterolul) şi pot fi vândute unui număr mare de oameni. Medicamentele de care vă vorbesc în acest articol nu se prea găsesc în România, dar sunt utilizate foarte des în Statele Unite, făcându-se chiar o reclamă agresivă pentru ele.

Vioxx. Este un „medicament-vedetă” pus în vânzare de corporaţia farmaceutică Merck. Este considerat a fi o „super aspirină” pentru durerile de zi cu zi, fie că e vorba de durerile menstruale sau artrită. Se crede că în fiecare zi 20 de milioane de oameni folosesc Vioxx, acest „medicament-minune”. Numai că nu e atât de minunat, descoperindu-se că dublează riscul stopului cardiac. Şi mai mult decât atât, corporaţia Merck ştia despre riscurile de sănătate, dar a ascuns datele de public. Se estimează că, din cauza „super aspirinei” cel puţin 140.000 de oameni au avut stop cardiac. Halal medicament!

Meridia. Medicamentul-minune pentru slăbit promitea femeilor scăparea rapidă de greutate. Însă nu le promitea şi riscurile asociate. Astfel, în urma diferitelor studii s-a constatat că persoanele care luau Meridia aveau riscuri mai mari în a face boli cardiovasculare grave; în 2009, s-au semnalat 84 de morţi suspecte care au fost legate direct de consumul de Meridia. În urma presiunilor publicului, dar şi a Agenţiei Americane a Medicamentului (FDA) Meridia a fost retras in 2010, după 13 ani, în care a omorât, probabil, o mulţime de femei nevinovate, ce au fost păcălite de reclama agresivă din mass-media.

Darvon. 53 de ani… atât  a stat pe piaţă acest medicament (introdus în 1957 şi scos abia în 2010). Un opioid sintetic, s-au făcut presiuni de către societatea civilă ca Darvon să fie scos de pe piaţă, datorită riscului său mare în a produce morţi. De ce? Pentru că amestecat cu alcool, Darvon-ul este foarte toxic pentru inimă. În 1978, s-a semnalat toxicitatea şi mortalitatea acestui Darvon, dar autorităţile l-au scos de pe piaţă abia în 2010, la presiuni publice enorme. Cine ştie câţi oameni au murit timp de 53 de ani…

Trovan. Big Pharma îşi testează noile medicamente în ţările sărace. Este cazul medicamentului Trovan. În timpul unei epidemii de meningită din Nigeria (în 1996), Pfizer a administrat antibioticul Trovan la copii (ce nu era încă aprobat). 11 dintre copii au murit în urma administrării sale, în timp ce alții au suferit leziuni permanente. Oficialii nigerieni au spusPfizer a efectuat în mod ilegal un studiu clinic fără a obține un certificat valabil și acordul pacienţilor. În 1998, la doi ani după acest scandal, Agenţia Americană a Medicamentului (FDA) aprobă în mod inexplicabil Trovan-ul pentru a fi utilizat în Statele Unite, dar nu şi la copii. Pe parcursul primului an, la 300.000 de pacienţi pe lună le-a fost prescris Trovan, piaţa acestui medicament valorând mai mult de 1 miliard de dolari pe an. Dar, în primul anmedicii au constatat 14 cazuri de insuficienţă hepatică acută și șase decese legate de Trovan. La mai puțin de doi ani de la aprobarea sa, autoritățile de reglementare din SUA au fost forțate să retragă autorizaţia pentru Trovan din cauza toxicității sale hepatice dovedite.

Propulsid. În 1993, un alt medicament era agresiv promovat în mass-media: Propulsid, bun împotriva refluxului gastro-esofagian. Janssen Pharmaceutica (parte din corporaţia Johnson & Johnson) făcea peste 1 miliard de dolari anual din vânzarea acestui medicamente. Totuşi, el era un medicament periculos: au fost semnalate 341 de cazuri de aritmii cardiace şi circa 80 de decese din cauza folosirii acestui medicament. Acestea sunt doar cazurile documentate… cine ştie câte alte morţi s-au datorat utilizării Propulsid-ului. În anul 2000, ca urmare a mai multor scandaluri, Johnson & Johnson anunţă încetarea fabricării Propulsid-ului.

Acestea sunt doar câteva exemple.. cine ştie câte altele mai sunt în întreaga lume!