Conspiraţia non-petrolului: Miza războiului din Libia nu este petrolul!

9.340 vizualizari

Dau citire de pe Blogul unui anonim:

” Pe blog la Lovendal am citit două articole în care se scria despre adevărul motiv al începeri Războiului din Libia (…) Nu zic că nu îi dau dreptate lui Lovendal, dar motivul principal sigur nu este că Sarkozy vrea să îşi spele imaginea pătată pe care şi-a creat-o singur. Nici că în spatele acestei acţiuni se află adevăraţii conducători ai lumi, cei care stau ascunşi şi doar dictează mersul lumii. Adevăratul motiv este petrolul din Libia care în marea majoritatea este distribuit în Europa. Gândiţi-vă un pic, de ce s-a implicat pe lângă Franţa şi Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Olanda etc.”

OK…să începem. În lumea aceasta sunt multe secrete care ne sunt ascunse nouă, oamenilor de rând, şi, câteodată, cineva din rândul nostru, se străduieşte să scoată la lumină o parte din aceste secrete. Datorită acestei conspiraţii a tăcerii şi a manipulărilor cu care suntem trataţi în fiecare zi, e foarte greu să ne dăm seama care este adevărul în spatele oricărei acţiuni. Acest lucru e valabil şi în cazul recentului război din Libia: părerea mea este că adevărata miză a conflictului libian este pregătirea pentru războiul din Iran, precum şi deghizarea unor alte evenimente importante, aşa cum mi-am exprimat opinia în acest articol: https://www.lovendal.ro/wp52/razboiul-din-libia-o-conspiratie-a-noii-ordini-mondiale-si-preludiu-pentru-razboiul-din-iran/. E posibil să mă înşel, pentru că nu am cum să intuiesc tot adevărul. Dar, în schimb, pot băga mâna în foc pentru alt aspect: miza războiului din Libia n-o constituie petrolul!

Domnule anonim, autor al blogului de mai sus, prietene al adevărului, frumoasă încercare, dar…lucrurile chiar nu stau aşa. Şi am să explic şi de ce. Haideţi împreună să ne uităm pe un clasament al producătorilor din lume de petrol din anul 2007 (un clasament mai recent n-am găsit, din păcate).

1) Arabia Saudită: 10.250.000 barili/zi
2) Rusia: 9.876.000 barili/zi
3) Statele Unite: 8.457.000 barili/zi
4) Iran: 4.033.000 barili/zi
5) China: 3.725.000 barili/zi
6) Mexic: 3.501.000 barili/zi
7) Canada: 3.425.000 barili/zi
8 ) Emiratele Arabe Unite: 2.948.000 barili/zi
9) Venezuela: 2.667.000 barili/zi
10) Kuwait: 2.613.000 barili/zi
11) Norvegia: 2.565.000 barili/zi
12) Nigeria: 2.532.000 barili/zi
13) Brazilia: 2.377.000 barili/zi
14) Algeria: 2.173.000 barili/zi
15) Iraq: 2.094.000 barili/zi
16) Libia: 1.845.000 barili/zi

Sursa: NationMaster.com

Aţi văzut acest clasament? Probabil că mulţi dintre voi nici nu ştiaţi că Mexicul sau Canada se află cu mult înaintea unor state arabe producătoare de petrol, ca Iraqul, Kuweitul sau Emiratele Arabe Unite. Cât priveşte Libia, această ţară se află abia pe locul 16 în clasamentul ţărilor producătoare de petrol, deţinând doar 2,2% din producţia mondială de „aur negru”. Ce ziceţi…dacă miza adevărată ar fi fost petrolul, n-ar fi fost mult mai eficient să fi început războiul în Arabia Saudită? Sau în Emiratele Arabe Unite? Sau în Nigeria? Sau în Algeria? Căci toate aceste ţări sunt state de lumea a treia, mult mai bogate în producţia de petrol decât Libia. Şi atunci, de ce o întreagă coaliţie de ţări (Franţa, SUA, Marea Britanie, Olanda, Italia, Canada, Danemarca, Norvegia etc.) s-ar lupta pentru o ţară aflată pe locul 16 în rândul ţărilor producătoare de petrol? Şi în plus, o parte din ţările beligerante – SUA (locul 2), Canada (locul 7), Norvegia (locul 11) – extrag mai mult ţiţei decât Libia. Nu există nicio logică…

În plus, petrolul e o resursă veche care n-are niciun viitor în lume. Adevăratele bătălii se duc în prezent pe alte resurse şi tehnologii neconvenţionale puţin cunoscute (ca de exemplu, litiu în Afghanistan; citiţi mai multe AICI: https://www.lovendal.ro/wp52/bogatii-minerale-de-1-trilion-de-dolari-de-asta-au-pornit-americanii-razboiul-din-afghanistan/). Nu cred că marile puteri ale lumii vor purta războaie de miliarde şi zeci de miliarde de dolari pentru nişte resurse care se vor epuiza într-un viitor nu prea îndepărtat, aşa cum este petrolul.

În concluzie, uneori e bine să ne folosim de date statistice înainte de a scoate tot felul de teorii ale conspiraţiilor care pot fi dezumflate imediat.