Civilizaţiile extraterestre: de la nivelul 1 la nivelul 7. Omenirea se află acum la nivelul 0,72


Scara Kardashev este o metodă de măsurare a nivelului de progres tehnologic al unei civilizații pe baza cantității de energie pe care o poate folosi. Măsura a fost propusă de astronomul sovietic Nikolai Kardashev în 1964. Scara este ipotetică și privește consumul de energie la scară cosmică.

Kardashev a dat naștere la numeroase scenarii care explorează posibilitatea unor civilizații mai evoluate. Aceste scenarii definesc o civilizație după sursele de energie, tehnologia folosite și transmiterea mesajelor interstelare. Scopul acestei clasificări este de a ghida căutarea civilizațiilor extraterestre, în special în cadrul SETI, la care Kardashev a participat, și asta în ipoteza că o fracțiune din energia folosită de fiecare tip de civilizaţie este destinată să comunice cu alte civilizații.

Se spune că o civilizație de tip 2 poate trimite date prin intermediul unui fascicul de transmisie care emite doar 100 de secunde. O cantitate similară de informații poate fi trimisă pe distanțe intergalactice de aproximativ 10 milioane de ani lumină, cu un timp de transmisie de câteva săptămâni. O civilizație de tip 3 poate transmite aceeași cantitate de date întregului Univers observabil cu un timp de transmisie de 3 secunde.

Kardashev crede că omenirii îi va trebui 3.200 de ani pentru a ajunge la Tipul 2 și 5.800 de ani pentru a ajunge la Tipul 3, dar fizicianul și futuristul Michio Kaku a sugerat că, dacă oamenii își măresc consumul de energie cu o rată medie de 3% în fiecare an, ar putea atinge Tipul 1 în 100–200 de ani, Tipul 2 în câteva mii de ani și statutul de Tip 3 în 100.000 – 1 milion de ani.

O civilizație de tip 1 este de obicei definită ca fiind una care poate valorifica toată energia care ajunge pe planeta sa natală de la steaua sa părinte. O civilizație de tip 2 este capabilă să exploateze energia radiată de propria sa stea, sau de exemplu, prin finalizarea cu succes a unei sfere Dyson sau a creierului Matrioshka.

(O sferă Dyson este o megastructură ipotetică care cuprinde complet o stea și captează un procent mare din puterea sa solară; un creier Matrioshka este o megastructură ipotetică cu o imensă capacitate de calcul alimentată de o sferă Dyson. Este un exemplu de motor stelar de clasa B, care utilizează întreaga energie ieșită de o stele pentru a conduce sisteme informatice).

O civilizație de tip 3 este în posesia energiei la scara propriei galaxii. Civilizațiile de acest tip au acces la o putere comparabilă cu luminozitatea întregii galaxii Calea Lactee. O civilizație de tip 4 poate controla sau utiliza întregul Univers, în timp ce o civilizație de tip 5 poate controla colecții de universuri. O civilizație de tip 6 poate controla multidimensiunile, iar o civilizație de tip 7 este una de tip creatoare.

În prezent, umanitatea nu a atins încă statutul de civilizație de tip 1, suntem doar la nivelul de 0,72.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO