Cine se află în spatele otrăvirii lui Navalni, adversarul politic al lui Putin? Preşedintele rus sau altcineva? O ipoteză bombă…

  •  
  •  
  •  
  •  

O ştire extrem de promovată în mass-media internaţională zilele acestea este următoarea: unul din liderii opoziţiei ruse, Alexei Navalni, fondatorul Fundaţiei Anticorupţie, se află în comă la spitalul din Omsk (Rusia), suferind de o intoxicație suspectă. Navalni zbura cu avionul, când i s-a făcut rău, avionul aterizând de urgență în Omsk, unde a fost internat de urgenţă la spital. Echipa sa suspectează că ceva i-a fost pus în ceai, la o cafenea din aeroport.

Ce este cel mai important e faptul că domnul Navalni, în vârstă de 44 de ani, este de ani buni unul dintre cei mai critici adversari ai președintelui Vladimir Putin. În iunie 2020, el a descris votul asupra reformelor constituționale din Rusia (propuse de Putin) drept „lovitură de stat” și „încălcarea Constituției”. Reformele îi permit lui Putin să mai aibă încă două mandate de preşedinţie, după cele patru mandate pe care le-a avut deja.

Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că este „profund îngrijorat” de rapoartele cu privire la posibilitatea ca domnul Navalni să fi fost otrăvit. Kira Iarmish, secretarul de presă al Fundației Anticorupție, pe care domnul Navalni a fondat-o în 2011, a spus că „Domnul Navalni se întorcea la Moscova de la Tomsk. În timpul zborului, s-a simțit rău. Avionul a făcut o aterizare urgentă în Omsk. Alexei are o intoxicaţie. Bănuim că Alexei a fost otrăvit de ceva pus în ceaiul său. A fost singurul lucru pe care l-a băut de dimineață. Medicii spun că agentul toxic s-a absorbit mai rapid prin lichidul fierbinte. În acest moment, Alexei este inconștient.”

Desigur, bănuiala nr.1 cade pe Putin, adversarul lui Navalni. Şi în mass-media internaţională se sugerează faptul că Putin ar fi dat ordin ca opozantul său să fie otrăvit. Însă, această versiune este lipsită de logică, din mai multe motive. În primul rând, operaţiunea este prea ţintită şi prea la vedere, pentru a cădea bănuiala pe Putin. Acesta, dacă ar fi dorit să-l elimine pe Navalni, fără să trezească prea multe bănuieli, ar fi ordonat un accident, în care să moară mai mulţi oameni obişnuiţi, printre care şi Navalni (de exemplu, un accident de avion). În al doilea rând, serviciile secrete deţin mijloace mult mai “eficiente” de ucidere a cuiva decât otrăvirea, care să atragă atenţia (ce este o tehnică “barbară” de antichitate / Evul Mediu). Ştiaţi că există aparate care pot să producă de la distanţă un infarct / stop cardiac unei persoane, fără să se bănuiască folosirea lor?

Aşa că e posibil (şi asta e părerea mea) ca nu Putin să se afle în spatele otrăvirii lui Navalni, ci altcineva. Cine? Habar n-am, dar eu aş căuta în rândul Mafiei ruse, deranjată de investigaţiile Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalni.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu