China interzice Windows 8 în calculatoarele guvernamentale! De ce? Se teme de „codurile spyware” ascunse din acest sistem de operare?

2.693 vizualizari

Windows 8  banatChina a interzis utilizarea de către guvern a sistemului de operare Windows 8, produs de gigantul Microsoft, o decizie care afectează serios corporaţia americană, scrie Reuters.com. Centrul de Achiziţii Guvernamentale a emis interdicția de a instala Windows 8 pe computerele guvernamentale, ca parte a unui proiect de utilizare de produse ce economisesc energia.

Agenția oficială de știri Xinhua a declarat că interdicția a fost luată în scopul asigurării securităţii calculatoarelor, după ce Microsoft nu mai asigură suportul pentru sistemul de operare Windows XP, care a fost utilizat pe scară largă în China. Nici guvernul şi nici agenţia de ştiri nu au precizat cum această decizie sprijină utilizarea de produse de economisire a energiei sau cum asigură mai bine securitatea computerelor guvernamentale.

China a fost mult timp o piață cu probleme pentru Microsoft. Fostul preşedinte al lui Microsoft, Steve Ballmer, spunea la un moment dat că, din cauza pirateriei, Microsoft a câștigat mai puține venituri în China decât în Olanda, de exemplu, chiar dacă vânzările de computere din China sunt la nivelul celor din SUA.

Deocamdată, Microsoft a refuzat să comenteze decizia autorităţilor chineze. Începând cu aprilie 2014, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, sistem de operare lansat în anul 2001, pentru a încuraja adoptarea unor versiuni mai noi de Windows. Acest lucru a lăsat utilizatorii de XP vulnerabili la viruşi si hacking.

P.S. Interesantă ştire. De fapt, China se sperie, odată cu scandalul NSA-Snowden din 2013, ca sistemul de operare Windows 8 să nu conţină „coduri spyware” pentru spionarea calculatoarelor guvernamentale chineze, care ar putea conţine multe date confidenţiale. De-a lungul timpului am arătat că marile corporaţii software americane lucrează mână în mână cu serviciile secrete americane pentru spionarea întregii lumi, formând un mare „Big Brother” (vezi articolele: Noul telefon Apple, iPhone 5S, foloseşte tehnologia „Touch ID” pentru a „fura” amprentele digitale, ce pot ajunge astfel la servicile secrete… Bine aţi venit în noul stat poliţist! sau Atenţie, posesori de Android! NSA, agenţia de securitate americană, controlează toate smartphone-urile din lume cu ajutorul unor programe tip „spyware”).