China e cea mai câştigată din toată criza mondială a coronavirusului! 2020 poate fi anul în care China devine puterea nr.1 a lumii?

4.793 vizualizari

Nebunia cu pandemia de coronavirus pare că face nişte schimbări majore pe plan geostrategic. Astfel, dacă la început cea mai lovită ţară părea a fi China, acum ea şi-a revenit miraculos şi încearcă să profite din plin din toată această criză mondială medicală.

Aşa cum putem găsi într-un articol interesant publicat în revista „Foreign Affairs„, China se foloseşte de criză pentru a-şi arăta disponibilitatea de a conduce lumea. Fiind prima țară lovită de noul coronavirus, China a suferit în ultimele 3 luni. Însă acum începe să se recupereze, în timp ce restul lumii pare copleşită de epidemie. Acest lucru reprezintă o problemă pentru producătorii chinezi, mulți dintre ei redeschindu-şi fabricile din nou, însă ei se confruntă cu o cerere slabă din partea țărilor aflate în criză.

Dar totuşi, China are o oportunitate enormă pe termen scurt de a influența comportamentul altor state. În ciuda greșelilor timpurii care probabil au costat viața a mii de oameni, Beijing-ul a învățat cum să lupte cu noul virus și are stocuri mari de echipamente medicamente, care constituie acum active valoroase.

La începutul lunii martie 2020, Italia a cerut altor țări din Uniunea Europeană să ofere echipamente medicale de urgență, deoarece lipsurile critice i-au obligat pe medicii săi să facă alegeri ale pacienţilor care trebuiau trataţi. Niciunul dintre ţările UE nu a răspuns apelului Italiei. În schimb, China a făcut-o, oferindu-se să ofere ventilatoare, măști, costume de protecție și altele. Au trimis chiar şi resurse umane (medici şi asistente medicale), pentru a-i ajuta pe italieni. Astfel, Beijing-ul încearcă să se înfățișeze ca lider al luptei globale împotriva noului coronavirus, promovându-şi bunăvoința și extinzându-şi influența în lume.

Pe de altă parte, departe de a fi un furnizor global de bunuri publice, SUA are puține resurse care să le poată oferi altor state. Pentru a fi şi mai „însultaţi”, americanii au mai primit o lovitură din partea Chinei: co-fondatorul miliardar al companiei Alibaba, chinezul Jack Ma, s-a oferit să doneze 500.000 de truse de testare și un milion de măști spitalelor din SUA.

Până în prezent, SUA nu a mai fost lider mondial, cel puţin în cazul răspunsului global la noul coronavirus, și a cedat Chinei cel puțin o parte din acest rol. Această pandemie reformează geopolitica globalizării, iar SUA nu se poate adapta noului context – a devenit un pacient bolnav, care se ascunde după copertină.