China cumpără Costa Rica (o ţară din America Centrală) pentru 1,5 miliarde de dolari! Ca să se apropie strategic şi periculos de SUA…

 • 3
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

China cumpara Costa RicaDe pe costaricantimes.com aflăm că o mare super-putere cum este China a reuşit să cumpere Costa Rica (un stat din America Centrală) pentru 1,5 miliarde de dolari. Citez din articol:

„Să fim oneşti. Laura Chinchilla (preşedinte din 2010) tocmai a vândut sufletul lui Costa Rica. Preţul? 1,5 miliarde de dolari. În timpul unei vizite oficiale efectuate de preşedintele chinez Xi Jinping în Costa Rica, cele două state au semnat 9 acorduri de cooperare, în valoare totală de 1,5 miliarde de dolari. Costa Rica va avea parte de această imensă sumă de bani pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transporturi. Totodată, Costa Rica va mai beneficia şi de o linie de credit de 900 de milioane de dolari pentru construirea unei rafinării de petrol. Costa Rica este singura ţară din America Centrală care are relaţii diplomatice cu China, cea de-a doua economie a lumii”.

Citez şi o ştire de pe Radio China Internaţional de pe 4 iunie 2013:

„Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avut, luni, la San Jose, întrevederi cu preşedintele Conferinţei Legislative din Costa Rica, Juan Carlos Mendoza şi cu reprezentanţi ai partidelor politice din această ţară. (…) Juan Carlos Mendoza, a spus că există o istorie lungă a schimburilor dintre Costa Rica şi China. În ultimii şase ani, de la stabilirea relaţiilor diplomatice, schimburile şi colaborările dintre cele două state au obţinut rezultate fructuoase, fapt ce dovedeşte înţelepciune politică şi viziune strategică. Vizita preşedintelui Xi Jinping înseamnă dorinţa Chinei de a dezvolta relaţiile chino-costaricane şi de a aprofunda prietenia dintre cele două popoare.”

O ştire politică, propagandistică, dar care ascunde multe lucruri. În mod categoric, China are interese majore în această zonă, încercând astfel să-şi extindă influenţa în întreaga lume, aşa cum au făcut americanii în ultimii 60 de ani. Şi mai interesant e faptul că China încearcă să se apropie cât mai mult de Statele Unite, fiindu-i ca un ghimpe, la fel cum şi Statele Unite au baze militare puternice în vecinătatea Chinei, în Japonia şi Coreea de Sud. Probabil că nu va dura mult până când China îşi va aduce trupele în Costa Rica… eventual va instala aici o bază militară. Dacă ne uităm pe hartă, Costa Rica e vecină cu Panama…iar Canalul Panama, cel care face legătura dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific e vital pentru americani şi pentru influenţa lor în zonă. Ce pot să zic…chinezii au ştiut ce să aleagă!

 


 • 3
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Lasă un comentariu