China a semnat un pact nuclear cu Ucraina şi vrea să închirieze 3 milioane de hectare în Ucraina! Pentru a da o lovitură Rusiei!

  •  
  •  
  •  
  •  

China UcrainaConflictul din Crimeea nu are doar legături cu Ucraina, Rusia şi Statele Unite. Am descoperit acum 2 ştiri din 2013, care arată că şi China are legături, ceea ce îmi întăreşte ideea că multe lucruri ni se mai ascund în această lume…

O ştire de pe 15-12-2013 publicată pe site-ul Wantchinatimes.com ne prezintă tratatul semnat de China cu Ucraina. Citez din ştire:

„Agenţia chineză de ştiri Xinhua a anunţat pe 10 decembrie 2013 că Ucraina şi China au semnat pe 5 decembrie un tratat de cooperare care include acest articol: China, conform Rezoluţiei Consiliului de Securitate nr.984 şi conform Declaraţiei guvernului chinez din 4 decembrie 1994, prin care oferă garanţii de securitate Ucrainei, promite necondiţionat să nu folosească armele sale nucleare împotriva Ucrainei non-nucleare, şi oferă garanţii de securitate fostei republici sovietice, dacă Ucraina este atacată sau ameninţată cu arme nucleare. În mod clar, aceasta este o garanţie pentru o alianţă strategică şi o „umbrelă” neobişnuită pentru protecţie nucleară. Dar, Ucraina este departe de China… de ce-ar fi nevoie de semnarea unui asemenea acord?”

Întrebarea e legitimă şi cred că eu am răspunsul: singura ţară care ar putea ameninţa nuclear Ucraina este Rusia. Aşadar, aceste garanţii de securitate ale Chinei sunt pentru o protecţie chineză împotriva ameninţării ruseşti. Şi care ar fi totuşi interesul Chinei? Doar pentru că există o rivalitate tradiţională între China şi Rusia, iar China aplică principiul „duşmanul duşmanului meu îmi este prieten”? Sau e vorba de alte interese… De aceea, citez o altă ştire de pe site-ul Radio Europa Liberă şi care a apărut pe 23 septembrie 2013:

„China a ajuns la un acord cu autorităţile din Ucraina pentru a închiria 3 milioane de hectare de terenuri agricole pentru următorii 50 de ani, ceea ce face Ucraina cel mai mare centru agricol extrateritorial al Chinei. Mass-media chineză a relatat pe 22 septembrie 2013 că organizaţia/instituţia China’s Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) a semnat un acord cu societatea agricolă de stat ucraineană KSG Agro pentru a închiria inițial 100.000 de hectare în regiunea Dnipropetrovsk din estul Ucrainei. Dar, cele 100.000 de hectare se vor ridica la nivelul de 3 milioane de hectare, într-o afacere în valoare de 2,6 miliarde dolari pe an. Terenurile agricole vor fi utilizate în principal pentru producția de culturi și pentru creșterea porcilor. Într-un articol din luna august 2013, ziarul „Kiev Post” din Ucraina numea acordul drept o „investiție străină fără precedent” în sectorul agricol al Ucrainei”.

Păi, dacă China investeşte miliarde de dolari în Ucraina, e şi normal să aibă interese strategice în această regiune şi  să acorde garanţii de securiatate nucleară. Oricum, singurul stat pierdant din toată această ecuaţie e Rusia: într-un fel, a avut dreptate Putin să-şi ducă trupele armate în Crimeea. Occidentul îşi doreşte integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, China investeşte miliarde de dolari în Ucraina, aşa că Rusia, dacă nu acţiona urgent, rămânea cu buza umflată… Să fi rămas „marea Rusie”, cu China şi Occidentul lângă ea, fără să spună nimic?

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu