Chevron a distrus timp de 30 de ani jungla amazoniană din Ecuador, transformând-o într-un „Cernobîl al Amazonului”. Urmează România?

4.950 vizualizari

petrol mediuÎntrucât iar au început scandalurile privind exploatarea gazelor de şist din zona Bârladului, întrucât compania americană care se ocupă de aceste gaze (Chevron) afirmă în declaraţii publice că este una „responsabilă”, doresc să prezint adevărul şi să vedem cât de „responsabilă” a fost Chevron în alte colţuri a lumii, de exemplu, în Ecuador (în jungla amazoniană). Bun…e adevărat că acolo era vorba de petrol şi nu de gaze de şist, însă e vorba totuşi de aceeaşi companie.

Iar realitatea este următoarea: de mai bine de 3 decenii, Chevron a ales profitul în detrimentul oamenilor. În timp ce scotea petrol din jungla amazoniană din Ecuador, compania Texaco (care a fuzionat cu Chevron începând cu anul 2001) a operat fără să aibă vreo grijă pentru mediul înconjurător sau pentru localnici. Compania a eliberat intenţionat miliarde de kg de deşeuri toxice în râuri şi alte ape, a lăsat să se scurgă milioane de barili de petrol brut şi a abandonat alte cantităţi impresionante de deşeuri în întreaga regiune exploatată. Rezultatul a fost devastarea pe scară largă a întregului ecosistem şi a comunităţilor locale, acest lucru reprezentând unul dintre cele mai mari dezastre din întreaga istorie.

Din cauza contaminării toxice ale solului şi apelor din regiune, toate comunităţile locale continuă şi în prezent să sufere de boli grave (ca de exemplu cancerul), copiii să se nască handicapaţi şi să existe o rată mare de avorturi spontane. Chevron nu a realizat niciodată o curăţare corespunzătoare a terenului exploatat şi pentru care compania era responsabilă, iar infrastructura sa continuă să otrăvească Amazonul ecuadorian. Începând cu anul 2002, organizaţia de mediu AmazonWatch luptă în justiţie împotriva companiei Chevron pentru repararea daunelor produse de compania americană localnicilor şi mediului înconjurător. Pe 14 februarie 2011, compania Chevron a fost găsită vinovată de un tribunal din Ecuador, fiind obligată la plata tuturor costurilor aferente pagubelor produse. 19 ani a durat întreg procesul… Site-ul în care se prezintă adevărul despre dezastru Chevron poate fi citit AICI: chevrontoxico.com.

Chevron a produs în Ecuador un „Cernobîl al Amazonului”!

Istoria exploatării petrolului în Ecuador a început în 1964, când compania americană Texaco (acum Chevron), a descoperit petrol în regiunea nordică amazoniană, cunoscută sub numele de „Oriente”. Locuitorii indigeni din această pădure tropicală virgină, triburile indiene Cofan, Siona, Secoya, Kichwa şi Huaorani, trăiau un stil de viață tradițional, în mare parte neatins de civilizația modernă. Pădurile și râurile le ofereau acestor locuitori sursa pentru supraviețuirea lor de zi cu zi. Ei habar n-aveau de ceea ce li se vor întâmpla, atunci când muncitorii de la Texaco s-au mutat în zona lor și au fondat orașul Lago Agrio („Sour Lake”, numit aşa după orașul din Texas în care a fost înființată compania petrolieră Texaco). Nici guvernul ecuadorian nu ştia la ce dezastru să se aştepte, din moment ce Texaco, în acea perioadă, era o binecunoscută companie americană ce avea mai bine de jumătate de secol de experiență în domeniu şi care se angajase în practicarea unor proceduri moderne de forare. Cu toate acestea, în ciuda legilor de mediu existente, Texaco a luat decizii deliberate de reducere a costurilor operaționale care, timp de 28 de ani (până în 1992) a dus la o catastrofă ecologică de amploare, pe care experții au numit-o „Cernobîl-ul Amazonului”.

Chevron a câştigat 5 miliarde de dolari din neridicarea deşeurilor!

Sistemul de extracţie a petrolului folosit de Texaco în Ecuador a fost proiectat, construit și operat prin folosirea unor tehnologii ieftine, care nu corespundeau standardelor de protecţie a mediului încă de la bun început. Acest lucru a dus la poluarea sistematică a întregii zone amazoniene timp de aproape trei decenii.

Într-o zonă de pădure tropicală de aproximativ trei ori mai mare decât Manhattan-ul, Chevron (Texaco) a instalat 350 de sonde de petrol, iar la plecarea din țară (în 1992), a lăsat numai puţin de 1000 de gropi pline de deșeuri toxice. În timpul ploilor abundente, multe dintre aceste gropi de deşeuri s-au scurs în pârâuri şi râuri, care au devenit astfel poluate, făcând imposibilă folosirea apelor de către populaţia locală. Prin manipularea deșeurilor sale toxice din Ecuador, se spune că Texaco ar fi făcut o economie de circa 3 dolari pe baril de petrol produs. Cum Texaco a extras în cei aproape 30 de ani circa 1,7 miliarde de barili de petrol, aceasta înseamnă că ea a câştigat cel puţin 5 miliarde de dolari din nerespectarea normelor de mediu, o sumă absolut fabuloasă!

Populaţia locală a fost îmbolnăvită grav de Chevron

Exploatarea petrolului din zona amazoniană ecuadoriană nu numai că a poluat apa şi solul acestui ecosistem unic din lume, dar a şi modificat ireversibil și degradat viaţa populaţiei indigene, care îşi câştiga traiul din pescuit și vânătoare. Acum, populaţia locală din acea zonă suferă de probleme grave de sănătate, ca de exemplu apariţia unui număr mare de cancere, de malformaţii congenitale precum şi de boli legate de expunerea la substanţe toxice.

Nici Texaco şi nici guvernul ecuadorian nu a consultat vreodată comunitatea locală înainte de a începe activitatea petrolieră din Oriente. Consiliile locale n-au acordat niciodată vreo permisiune pentru exploatare, iar oamenilor nu li s-a cerut părerea înainte ca destinele lor să se schimbe irevocabil odată cu sosirea lui „Big Oil”. După ce Texaco (Chevron) s-a văzut cu buzunarele pline, şi-a făcut bagajele şi a plecat, lăsând în urmă un dezastru pe care localnicii din Oriente nu mai ştiu cum să-i facă faţă.

Priviţi pozele de mai jos şi observaţi natura dezastrului lăsat de Texaco (Chevron) în Ecuador…

dezastru Chevron 1

dezastru Chevron 2

dezastru Chevron 3

dezastru Chevron 4

dezastru Chevron 5

dezastru Chevron 6

Dacă Chevron s-a comportat aşa în trecut în Ecuador, de unde ştim că nu va face la fel şi în România? De unde ştim că nu va lăsa în urmă un dezastru ecologic? Şi asta pentru că istoria companiei are asemenea antecedente în „cazierul” său. În plus, populaţia locală din zona Bîrladului nu numai că nu a fost consultată cu privire la exploatarea gazelor de şist, dar se şi opune cu vehemenţă unui asemenea proiect care poate avea consecinţe catastrofale pentru întreg mediul înconjurător.