Cel mai vechi calculator din lume are 2.300 de ani vechime şi a fost construit de chinezi! Calculele complicate se făceau cu ajutorul beţelor de bambus…


tabele multiplicareZiarul rusesc Pravda publică un articol interesant despre cel mai vechi calculator din lume, unul ce are numai puţin de 2.300 de ani vechime! Citez din articol:

În urmă cu aproximativ 2.300 de ani, vechii chinezi au scris cel mai vechi tabel zecimal de multiplicare din lume, pe nişte bețe de bambus. Potrivit experților, acesta era un calculator foarte eficient, care putea să facă calculele nu numai cu numere întregi, dar, de asemenea şi cu fracții. Nicio țară din lume nu avea în acel moment asemenea calculatoare.

În urmă cu 5 ani, Universitatea Tsinghua din Beijing a primit un cadou de circa 2.500 de bețe de bambus. Cel mai probabil, ele au fost găsite de către jefuitorii de morminte antice și apoi vândute pe piața neagră din Hong Kong. Conform analizei cu carbon radioactiv, acest artefact a fost creat în jurul anului 305 î.Hr. În ciuda conflictelor militare, perioada istorică cuprinsă între anii 453 şi 221 î.Hr. se caracterizează prin înflorirea comerțului și industriei, prin răspândirea uneltelor de fier, prin construcția de mari proiecte de irigații, prin dezvoltarea agriculturii și prin creșterea populației.

Potrivit informațiilor de pe site-ul „Nature”, fiecare beţişor are de 12,7 mm lățime și până la o jumătate de metru lungime. De sus până jos, beţişoarele sunt acoperite cu o scriere veche. Potrivit istoricilor chinezi, acest artefact important cuprinde 65 de texte antice scrise cu cerneală neagră. Datorită faptului că firele de conectare a paginilor s-au stricat, unele bețişoare de bambus au dispărut, iar altele s-au rupt, transcrierea textelor a fost o adevărată provocare pentru cercetători.

Oamenii de ştiinţă au observat un „desen” format din 21 de beţe de bambus, pe care erau înscrise doar numere. Dar, după cum au sugerat matematicienii chinezi, acesta constituia cel mai vechi tabel de multiplicare cunoscut în lume. În cazul în care beţele sunt plasate în mod corespunzător, se va observa că linia de sus și coloana cea mai din dreapta conține aceleași 19 numere, dispuse de la dreapta la stânga și de sus în jos, respectiv: 0,5, numerele întregi de la 1 la 9, precum și numerele care pot fi împărțite la 10, dela 10 la 90.

Ca și în tabelele de multiplicare zecimale moderne, numerele de la intersecția fiecărui rând și coloană reprezint rezultatele multiplicării numerelor relevante. Tabelul poate fi utilizat și pentru a multiplica un număr întreg sau un număr întreg și jumătate (0,5-99,5). În conformitate cu o versiune de lucru, numerele care nu sunt reprezentate în tabel, trebuie mai întâi să fie defalcate în componente.De exemplu, 22,5 x 35,5 poate fi transformat după cum urmează: (20 + 2 + 0,5) x (30 + 5 + 0,5). Pentru a rezolva această problemă, ar trebui să efectueze 9 multiplicări de 20 × 30, 20 × 5, 20 x 0,5, 2 × 30 și așa mai departe. Rezultatul final va fi suma acestor rezultate. Acesta este un calculator destul de eficient.

Dintre cele mai vechi tratate matematice chinezeşti cunoscute putem aminti „Aritmetica clasică a lui Gnomon” (de Zhou Bi Suan Jing  – sec.5 î.Hr.) și „Tratat de matematică în nouă secțiuni” (de Chiu Chang Suan Shu – sec.1 î.Hr.)

Tabla de multiplicare descoperită probabil că a fost folosită de către oficialii chinezi pentru a calcula suprafațele de teren, pentru a calcula recoltele sau impozitele. Acest calculator străvechi putea fi, de asemenea, folosit pentru diviziunea și extragerea rădăcinilor pătrate. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă astfel de operațiuni complexe au fost efectuate în acea perioadă. În orice caz, conform istoriculului de matematică de la Universitatea din New York, Joseph Dauben, acesta este unul dintre cel mai vechi artefact al unui tabel de multiplicare zecimal.

În Europa, primele tabele de multiplicare au apărut doar în timpul epocii renascentiste.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock