Cea mai mai greşeală a regimurilor autoritare şi a dictatorilor: închiderea şi restricţionarea Internetului

98

Reţelele sociale au fost atracţia revoltelor din lumea arabă a anului 2011. Atunci când fostul preşedinte egiptean Mubarak a tăiat accesul la Internet pe 28 ianuarie 2011, astfel încât revoluţionarii să nu mai folosească Facebook-ul sau Twitter-ul, foarte mulţi s-au întrebat cum va mai evolua revoluţia din Egipt. Mubarak s-a înşelat, căci lipsindu-i pe oameni de Internet, efectul a fost unul şi mai exploziv, Mubarak demisionând două săptămâni mai târziu.

Folosind revoluţia egipteană ca studiu de caz, a apărut o cercetare prin care s-a demonstrat că accesul la informaţii complete poate domoli o mişcare revoluţionară, în timp ce punerea lacătului pe sursele de informare poate însemna sfârşitul acelui regim, relatează Discovery Magazine.

Autorul cercetării a tras aşadar următoarele concluzii:

1) Atunci când informaţiile despre un anumit prostest sunt liber prezentate într-o anumită ţară, indivizii tind să rămână pasivi, dar informaţi.

2) Dar atunci când oamenilor li se închide brusc accesul la informare (radio, TV, Internet etc.), ei ies din starea de pasivitate în cea de acţiune. Ei vor ieşi din casele lor pe străzi, pentru a vedea ce se întâmplă cu evenimentele. De exemplu, în Cairo, în ianuarie 2011, în timpul revoluţiei egiptene, tot mai mulţi oameni au ieşit pe străzi, odată ce preşedintele Mubarak a tăiat Internetul, ultima sursă de informare reală pentru cetăţenii egipteni, exarcebându-se astfel evenimentele. Mulţi oameni care nu erau implicaţi politic sau nu erau interesaţi de evenimentele politice, au devenit brusc interesaţi, fiind forţaţi în a participa la o comunicare fizică (faţă în faţă) pe străzile din Cairo.

În Marea Britanie, atunci când au avut loc violentele revolte de stradă de la începutul lui august 2011, au existat voci care îndemnau la închiderea unor reţele sociale, ca de exemplu serviciul BlackBerry, dar guvernul britanic a luat înţeleapta decizie de a nu face acest lucru, nedând astfel prea multă apă la moară protestatarilor.

Deşi studiul nu este unul definitiv şi total, totuşi expune nişte idei interesante din care s-ar putea învăţa unele lucruri. Aşadar, atenţie dictatorilor şi celor cu apucături autoritare!