Ce-a păţit o femeie nobilă, de aproape 80 de ani, în anul 1950: a fost scoasă cu forţa de „şobolanii roşii”, în plină noapte, cu o singură valiză!


Suzana Negruzzi (1872-1958) a fost nepoata lui Costache Negruzzi, celebrul paşoptist şi scriitor moldovean din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Nepotul ei, Petre Rosetti-Bălănescu (1927-2018), într-o scrisoare trimisă „Revistei române”, relatează ce i-au făcut autorităţile comuniste bunicii sale, după venirea la putere în România a forţelor staliniste – „şobolanii roşii”. Citez din scrisoare:

* Bunica a fost scoasă cu forța în plină noapte, prin 1950, dintr-o frumoasă casă din centrul Bucureștiului, pe care o moștenise de la unchiul ei, Iacob Negruzzi. A avut dreptul să ia o singură valiză și să telefoneze fiicei sale! Tot ce-a fost în acea casă, biblioteca foarte mare, mobile, tablouri de familie, a dispărut.

* Cât despre casă, a fost pusă la pământ în 18-20 iulie 1974, pentru clădirea unui imobil mare și urât, extinderea unei universități din Piața Romană.

* Și în casa de la Hermeziu exista o mare bibliotecă cu cărți românești și franțuzești, pe care le citeam cu pasiune (în acea vreme tinerii citeau mult, în lipsă de „iPhone” și alte aparate electronice). Locuitorii din Hermeziu au povestit ulterior că soldații sovietici au întrebuințat cărțile bibliotecii ca „parchet” pe unele alei noroioase ale parcului!

Notă: Fotografia din cadrul acestui articol o prezintă pe Ella Negruzzi, sora Suzanei Negruzzi, pentru că nu am găsit nicăieri o fotografie a acesteia din urmă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO