Care este adevăratul pericol al eliminării totale a banilor de hârtie din societate? Vom fi total controlaţi!

91
5

O societate fără bani (doar cu bani electronici) nu este atât de îndepărtată pe cât s-ar putea crede. De exemplu, în Statele Unite, doar 7% din totalul tranzacţiilor au loc cu bani-gheaţă; restul tranzacţiilor au loc electronic. În unele ţări occidentale, folosirea unei sume mari de bani cash te face să fii privit ca un potenţial infractor, căci în majoritatea infracţiunilor se folosesc cu precădere banii-gheaţă. În Italia, în decembrie 2011, primul ministru italian Mario Monti a propus ca tranzacţiile cu cash să fie limitate la suma de 1.200 de euro, ceea ce înseamnă că, dacă ai vrea să vinzi sau să cumperi ceva ce depăşeşte 1.200 de euro trebuie să foloseşti doar tranzacţiile prin bancă. În Suedia, doar 3% din tranzacţii au loc cu bani cash; de exemplu, în majoritatea mijloacelor de transport în comun nu se mai pot cumpăra bilete cu ajutorul banilor-gheaţă.

La prima vedere, cele mai interesante ca bancnotele să dispară ar fi băncile, căci ar face profituri uriaşe din comisioanele percepute din toate tranzacţiile procesate. Dar şi statul ar avea de câştigat ca monezile şi banii de hârtie să dispară, din următoarele motive:
* banii de hârtie sunt mai scumpi de imprimat, verificat, transportat, depozitat şi păzit;
* banii de hârtie pot fi falsificaţi;
* banii-gheaţă sunt preferaţi de infractori, întrucât ele nu lasă urme evidente ale activităţii lor infracţionale;
* cum toate tranzacţiile sunt făcute electronic, s-ar putea elimina criminalitatea economică şi evaziunea fiscală.

Dar, totuşi trecerea la o societate fără bani de hârtie, ar ridica o mare problemă: ar exista un „ochi central” care ne-ar supraveghea toate activităţile…am fi urmăriţi ce am cumpăra în orice moment: fie că luăm o cameră la hotel, că achiziţionăm un Pepsi sau un prezervativ. Am spune „pa” vieţii private! În plus, se ştie că multe bănci pot fi sparte de diverşi hackeri: cine ne garantează că într-o zi nu ne putem trezi cu identitatea furată şi cu banii furaţi!? Iar cei care ne controlează acest uriaş sistem de bani electronici vor putea face ce vrea cu noi şi cu vieţile noastre…