Care e secretul Noii Zeelande, ce şi-a propus să elimine total noul coronavirus?

 • 76
 •  
 •  
 •  
  76
  Shares

Imagine: prelucrare proprie

În timp ce majoritatea țărilor lucrează la modalități de a ține sub control coronavirusul (cel ce produce boala Covid-2019), Noua Zeelandă și-a stabilit un obiectiv mult mai ambițios: eliminarea acestuia definitiv din teritoriu. Și experții cred că această țară ar putea să o facă.

„Virusul nu are superputeri. Odată ce transmisia este oprită, el a dispărut”, a spus Helen Petousis-Harris, expertă în vaccinuri de la Universitatea din Auckland.

Adevărul e că şi geografia poate ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv. Dacă ai vrea să descrii un loc ca fiind unul „îndepărtat social”, acesta ar fi Noua Zeelandă. Ţara, situată în sud-estul Australiei, formată doar din insule şi înconjurată de mări, cu Antarctica situată în sud, are doar 5 milioane de locuitori, iar orașele ei nu sunt prea aglomerate.

Iar premierul Jacinda Ardern a făcut demersuri îndrăznețe, punând țara sub un blocaj strict la sfârșitul lunii martie 2020, când doar aproximativ 100 de persoane au fost depistate pozitiv pentru noul coronavirus.

Până în prezent, Noua Zeelandă a ţinut boala foarte bine. Cele mai multe cazuri noi înregistrate au fost de 146 (pe 28 martie), iar în prezent, la data când acest articol este editat (25 aprilie 2020), există doar 3-5 cazuri pe zi. Doar 18 persoane au murit până acum din cauza lui Covid-2019.

„Avem ocazia să facem ceva pe care nicio altă țară nu l-a obținut: eliminarea virusului”, a declarat recent prim-ministrul Noii Zeelande. „Dar pentru asta avem nevoie de o echipă de 5 milioane în spatele acestui obiectiv.” Adică, întreagă populaţie trebuie să participe. Aceasta nu înseamnă că în viitor n-ar mai putea apare noi cazuri de coronavirus în Noua Zeelandă, ci doar că, în caz de reapariţie, ele vor fi „ucise” din faşă.

Expertul Petousis-Harris spune că cheia succesului din Noua Zeelandă constă în acţiuni decisive, o autoritate puternică și comunicări foarte clare pentru populaţie.

Noua Zeelandă se va deschide foarte curând din starea de blocaj, uşurându-se unele restricții de muncă pentru a ajuta la reluarea economiei. Însă, majoritatea restricțiilor sociale vor rămâne în vigoare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): time.com


 • 76
 •  
 •  
 •  
  76
  Shares
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner