Blestemul patriarhului Nifon împotriva unui mare domnitor, Radu cel Mare – un blestem de care cărţile de istorie nu vorbesc


Există un blestem istoric de care cărţile de istorie nu vorbesc: blestemul patriarhului Nifon, care a venit cu mare fast în anul 1503, adus la Târgovişte de la Adrianopole, ca mitropolit al Ţării Româneşti de către domnitorul muntean Radu cel Mare (1495-1508). Nifon era o mare personalitate: fost Patriarh al Constantinopolului, izgonit din funcţie de turci, a acceptat să devină mitropolit al Ţării Româneşti.

Însă, Nifon n-a stat prea mult la cârma mitropoliei, fiind îndepărtat de acelaşi domnitor Radu, care cedase unor intrigi de palat, provocate de vornicul Bogdan, venit din curtea domnească a lui Ştefan cel Mare.

Se spune că blestemul s-a împlinit imediat în ce-l priveşte pe Radu cel Mare, care a fost răpus de o boală necunoscută, murind în anul 1508. Domnul Radu a fost înmormântat la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, însă lespedea tombală de la mormânt fu zguduită frecvent de forţe invizibile şi invadată zilnic de viermi, cu toată întreţinerea făcută.

În anul 1512, la tronul Ţării Româneşti ajunse Neagoe Basarab, care îl cunoscuse  şi îl admirase pe Nifon. Pentru stingerea blestemului, Neagoe aduce o parte din rămăşiţele lui Nifon (ce decedase între timp la Mănăstirea Dionisiu de pe Muntele Athos), şi le aşeză pe lespedea lui Radu Vodă pentru o noapte de priveghere şi rugăciuni  speciale, rezultatul acestei acţiuni fiind îndoielnic.

Până la urmă, Nifon fu canonizat ca sfânt, data la care este sărbătorit sfântul fiind aceea de 11 august.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock