Aurorele polare apar în cele mai neobişnuite locuri de pe planetă! Se fac, în mare secret, experimente nucleare deasupra Oceanului Atlantic?

2.868 vizualizari

aurora polara 18Un videoclip postat pe YouTube de un anume user ne prezintă un reportaj TV (difuzat de ABC News) despre faptul că în ultima vreme apar din ce în ce mai multe aurore polare în locuri neobişnuite de pe planetă.

Precum se ştie, aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Aşadar, aurorele polare, precum le spune şi numele, apar în zonele polare (din nord sau din sud). Extrem de rar ele pot fi observate şi dincolo de zonele polare, spre zonele temperate… acestea sunt doar excepţii, nu şi reguli.

În schimb, în ultima perioadă, aşa cum remarcă reportajul TV, au început să apară aurore polare şi în alte zone ale planetei, unde aceste fenomene nu apar de obicei. Ca de exemplu, în Halifax (Nova Scotia, Canada), o localitate situată la aceeaşi latitudine ca Bucureştiul: 44 grade. Sau în statul Michigan, aflat în nordul Statelor Unite!

Ce se întâmplă? De ce se văd aurorele polare în zone neobişnuite? Autorul videoclipului sugerează că ar putea fi vorba de fenomenul schimbării polilor. Eu pun în lucru şi o altă ipoteză. Pornesc de la un fapt relatat de Wikipedia:

Aurorele se pot forma de asemenea prin explozii nucleare în straturile superioare ale atmosferei (la 400 km). Acest fenomen a fost demonstrat prin aurora artificială creată în urma testului nuclear american Starfish Prime la 9 iulie 1962. Atunci, cerul din regiunea Oceanului Pacific a fost iluminat de către auroră pentru mai mult de șapte minute. Acest efect a fost anticipat de omul de știință Nicholas Christofilos, care lucrase la alte proiecte referitoare la exploziile nucleare. Potrivit veteranului american Cecil R. Coale, anumite hoteluri din Hawaii au organizat petreceri ale bombei curcubeu pe acoperișurile lor pentru a acompania proiectul Starfish Prime, contrazicând rapoartele oficiale care indicau aurora artificială ca improbabilă. Fenomenul a fost filmat pe Insula Samoa, situată la o distanță de 3 200 Km de insula Johnston, locația exploziei.

Stau şi mă întreb…. cumva deasupra Statelor Unite, a Canadei sau poate deasupra Oceanului Atlantic au loc experimente nucleare secrete despre care nu se vorbeşte absolut nimic în mass-media?