Alertă prin cercetători: s-a descoperit un nou tip de virus, cu un genom aproape necunoscut până în prezent

2.523 vizualizari
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Oamenii de știință au identificat un tip nou ciudat de virus, cu un genom aproape necunoscut științei. Patogenul misterios, care a fost descoperit într-un lac artificial din orașul brazilian Belo Horizonte, a fost numit „Yaravirus brasiliensis” după o zeitate mitologică a apei.

Precum s-a spus şi în paragraful de mai sus, virusul are un genom, necunoscut până în prezent. Cele mai multe dintre virusurile cunoscute ale amoebei au în comun mai multe caracteristici, care i-au determinat pe autori să le clasifice în grupuri evolutive comune. Dar, spre deosebire de ceea ce se observă la alte virusuri izolate ale amoebei, Yaravirus-ul nu este reprezentat de o particulă mare și de un genom complex, ci poartă în acelaşi timp un număr important de gene nedescrise anterior.

S-a speculat că Yaravirus-ul ar putea aparține unui grup cu totul nou de virus de amoeba, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a încerca să se înțeleagă mai bine originile sale și relația cu alte virusuri.

Cantitatea de proteine ​​necunoscute care compun particulele de Yaravirus reflectă variabilitatea existentă în lumea virală și cât de mult pot fi descoperite noi genomuri virale, cred cercetătorii.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): sciencealert.com