Alertă generală! O „tornadă economică” se va instaura la nivel global! Canada, Australia, Brazilia, dar şi bogatele ţări din Golf au parte de profunde crize economice! Toate statele vor fi atinse de această „tornadă”!


criza economicaSe pare că în lume, criza economică începe să se răspândească cu paşi repezi peste tot în lume. Să fie de vină doar scăderea accentuată a preţului petrolului sau mai e vorba de altceva? Ori, de fapt, scăderea masivă a preţului petrolului e efectul şi nu cauza crizei economice din lume? Problema este că „criza datoriilor globale” se răspândeşte în din ce în ce mai multe locuri, iar „murdăria” nu mai poate fi ascunsă sub covor, ca în cazul Greciei. Multe guverne din întreaga lume au împrumutat prea mulți bani, iar ponderea acestor datorii sufocă creșterea economică. Și pentru a face lucrurile si mai rele, aceleași guverne și băncile lor centrale au implementat diverse planuri proaste care au făcut ca întreaga situaţie să se înrăutăţească şi mai mult.

Dar, iată cum stau lucrurile în câteva ţări din lume:

1) Canada – Prăbușirea de pe piețele de petrol și de mărfuri a împins țara în recesiune, iar dolarul canadian s-a devalorizat mai mult decât în timpul crizei din 2008. Provinciile canadiene dependente de exporturile de petrol, ca Alberta și Terra Nova, rămân în cea mai gravă criză economică. Piaţa de locuinţe din Toronto și Vancouver se îndreaptă spre colaps, cumpărătorii nemaifiind dispuşi să-şi investească banii în imobiliare.

Pentru a opri intrarea într-o criză economică profundă, Banca Centrală a Canadei a scăzut ratele dobânzilor de două ori în ultimele 6 luni şi se aşteaptă ca acestea să ajungă la 0%.

2) Australia – În ultimii 20 de ani, China a fost privit ca motorul de creștere a lumii. Cu rate anuale de creștere între 8% și 15%, economia Chinei a fost literalmente motorul economiei mondiale. Iar orice ţară care a făcut afaceri cu China, a beneficiat şi ea de pe urma prosperităţii Chinei; şi avem aici cazul Australiei. Astăzi, rata de creștere a Chinei a încetinit la aproximativ 3%, un nivel extrem de scăzut faţă de ceea ce s-a realizat în anii trecuţi. Iar una dintre ţările cele mai grav afectate de această situaţie este Australia, un furnizor important de materii prime pentru China.

Cu nori negri la orizontul economic, guvernul australian și banca centrală fac tot ce e posibil pentru a preveni recesiunea inevitabilă. Ratele dobânzilor au fost reduse la minime istorice, iar puterea dolarului australian a scăzut cu 25% față de anul trecut. Cu toate acestea, perspectivele economice negative nu s-au îmbunătățit.

3) Brazilia – Ca şi Australia, Brazilia a beneficiat enorm de pe urma creșterii Chinei. Și acum, tot la fel ca şi Australia, şi Brazilia resimte puternic încetinirea economică chineză. Economia braziliană a scăzut timp de 12 luni consecutive, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai lungă și mai profundă recesiune din ultimii 25 de ani. Între timp, inflaţia a atins niveluri ridicate, iar moneda braziliană s-a devalorizat cu 53%.

4) Suedia – Spre deosebire de Australia și Brazilia, Suedia se bazează foarte puțin pe China. Cu toate acestea, economia suedeză nu o duce deloc bine în zilele acestea. Şi nu pentru că a scăzut semnificativ, ci pur şi simplu pentru că stagnează. Deşi Suedia nu se află în zona euro, apropierea de această zonă este un motiv suficient pentru lipsa creşterii economice. Criza datoriilor din zona euro acționează ca o tornadă gigantică, dar lentă, care „mătură” până la urmă totul din zonă. Iar Suedia este foarte aproape de această „tornadă economică”. Banca Centrală a Suediei este atât de îngrijorată de situaţie, încât a început să tipărească noi bani şi a anunţat că ratele dobânzilor ar putea deveni chiar negative!

De asemenea, afectate de scăderea dramatică a preţului la petrol, prosperele ţări din zona Golfului, anunţă pentru prima dată în istoria lor modernă introducerea de taxe noi, care nu erau deloc obişnuite aici. Citez de pe capital.ro:

Locuitorii bogatelor monarhii din Golf se bucură de zeci de ani de un sistem social extrem de generos şi de taxe aproape zero. Există ţări în care nu există Fisc! Dar şi asta se va schimba. Zeci de milioane de oameni vor afla, curând, că există şi că trebuie să plătească taxe de existenţa cărora nici n-au ştiut până acum. Explicaţia: veniturile acestor ţări sunt dependente de petrol şi cum preţul barilului a scăzut dramatic, vistieriile lor au început să se cam golească. În plus, campaniile militare în care s-au implicat în regiune sunt costisitoare. În consecinţă, şase ţări din Golf au decis, pentru prima dată, să introducă taxa pe valoarea adăugată şi alte câteva taxe pentru a reface rezervele de bani.

Prăbuşirea preţului petrolului a trezit la realitate ţările bogate din Golful Persic. Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman, Qatar şi Bahrain sunt cele şase ţări din Golf care au decis să introducă, pentru prima dată, taxa pe valoarea adăugată. O vor face-o treptat, în următorii trei ani. A fost o decizie comună anunţată la ultima reuniune a Consiliului de Cooperare din Golf, iar introducerea TVA-ului va avea loc simultan în cele șase state pentru a împiedica concurenţa neloială şi contrabanda.

Arabia Saudită, de exemplu, se confruntă cu deficit bugetar care a obligat-o să retragă mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investiţii. Aşa au mai redus deficitul. După decenii de cheltuieli publice colosale, Emiratele Arabe Unite au renunţat să mai ofere subvenţii la carburanţi. Preţurile au urcat cu 24% doar în luna august. Vor urma creşteri de taxe, introducerea TVA şi impozitarea corporaţiilor. Toate, menite să diversifice veniturile unui statul hrănit până acum doar cu petrol.

Din păcate, încetul cu încetul, omenirea va intra în cea mai gravă criză economică din întreaga sa istorie. Iar semnele le putem citi peste tot în lume…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock