Acum 270 de ani, regele francez Ludovic al XV-lea se plimba cu liftul în palatul său! „Scaunul zburător”, un fel de lift antic, era o invenţie uluitoare în acele vremuri!


scaunul zburatorDeşi liftul este o invenţie a vremurilor moderne (ce ne-am face dacă am trebui să urcăm la etajul 50 pe scări…), totuşi să nu uităm că el a fost folosit şi în alte secole, chiar în versiuni rudimentare. Astăzi am să vă povestesc (dacă nu ştiaţi deja) despre „scaunul zburător” al regelui francez Ludovic al XV-lea, un fel de lift rudimentar care funcţiona perfect în urmă cu circa 270 de ani.

Ludovic al XV-lea (1710-1775) a fost unul dintre cei mai longevivi monarhi din istoria omenirii; a domnit 60 de ani peste Franţa, ceea ce trebuie să recunoaşteţi că a fost o adevărată performanţă. Dar, regii, de obicei, aveau o mulţime de amante (aşa era moda!). Aşa că era o sarcină dificilă chiar şi pentru un monarh în a păstra o cât de puţină intimitate, atunci când dorea noaptea să-şi viziteze în secret una din amante. Oamenii din Curte te vedeau şi zvonurile „zburau” foarte repede…

Pentru a scăpa de sarcina plictisitoare de a urca mai multe scări pentru a ajunge la amanta sa (nici fizicul nu-l ajuta prea mult), Ludovic al XV-lea a folosit un mecanism destul de diferit pentru acele vremuri (Să nu uităm că ne aflăm într-o epocă în care nu fusese inventată electricitatea şi nici măcar motorul cu aburi!) Aşa că, pentru monarh, fu construit un așa-numitul „scaun zburător”, ce a fost instalat în 1743, şi care permitea atât regelui cât şi amantei sale regale să se viziteze în secret, fără privirile curioase ale personalului de la Curte. Acest „lift primitiv” a fost inițial creat pentru Madame de Chateauroux, una din iubitele lui Ludovic, iar mai târziu a fost folosit de către celebra amantă regală Madame de Pompadour.

„Scaunul zburător” era, de fapt, un dulap înalt, de care era agățată o frânghie, iar ocupantul trăgea de frânghie, pentru a ridica sau a coborî întreg mecanismul. Sistemul prezenta un număr de contragreutăți și roți de transmisie, care s-au dovedit a fi eficiente. Ludovic al XV-lea a ordonat ca acest scaun să fie făcut de către unul din mașiniştii săi preferaţi, Blaise-Henri Arnoult. Regele putea intra în „scaunul zburător” din balconul său.

Ludovic al XV-lea a avut o slăbiciune pentru această nouă tehnologie. El dăduse ordin în crearea unor „mese zburătoare”, situate chiar deasupra bucătăriilor, putând fi ridicate în sus şi coborâte în jos, încărcate cu alimente; acest lucru permitea regelui să se bucure de o cină intimă, fără  mai avea parte de prezenţa servitorilor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO