A spus NASA că în decembrie 2014 vor fi 6 zile de întuneric? Cineva face un experiment terifiant cu noi, oamenii…

22.919 vizualizari

6 zile de intunericNoi, conspiraţioniştii, trebuie să luptăm împotriva dezinformărilor şi manipulărilor mass-mediei oficiale. Însă, dacă dezinformăm şi noi cu bună ştiinţă, atunci suntem mai nemernici decât cei din mass-media oficială. De ce? Pentru că cei din mass-media oficială au ordin s-o facă, de sus, pe când aşa-zişii conspiraţionişti o fac doar în goana după clickuri şi senzaţional. Eu am avut de multă ori oportunitatea de a publica ştiri false, însă n-am făcut-o, pentru că v-aş fi minţit intenţionat, iar acest lucru ar fi total împotriva principiilor mele. Cum deosebeşti un conspiraţionist adevărat de unul fals? Ultimul vă va minţi cu bună ştiinţă, în goana lui nebună după trafic şi clickuri. Aşadar, fiţi foarte atenţi pe cine alegeţi!

Hai să spunem că ai un site de conspiraţii… şi găseşti o ştire senzaţională pe undeva pe Internet. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi acela de a verifica ştirea. Când găseşti, de exemplu, o ştire care spune că „NASA a confirmat că în decembrie 2014 vor fi 6 zile de întuneric”, ar trebui mai întâi să verifici de unde vine ştirea aceasta. O ştire ca aceasta este mai mult decât gravă pentru omenire. Despre 3 zile de întuneric am scris şi eu în 2011, dar erau nişte supoziţii ale unor bloggeri, nu un comunicat oficial al NASA. Am mai căzut şi eu uneori în plasă, dar, atunci când vine vorba de un comunicat oficial al unei instituţii mondiale importante cum este NASA, nu veţi afla niciodată ştiri senzaţionale în el. Chiar de s-ar întâmpla în realitate, aceste lucruri vor fi ascunse şi niciodată făcute publice la modul acesta.

Dar, cum a pornit totul? Primesc în seara aceasta un email de la o persoană care îmi spune următoarele: „Salut Lovendal! Tocmai am citit o ştire pe Internet în care NASA anunţă 6 zile de întuneric total în decembrie, cauza fiind o furtună solară. N-aş prea crede! Aş tinde să cred că cometa c2013a1 a lovit planeta Marte şi acum ploaia de praf şi bolovani rezultată în urma ciocnirii se îndreaptă către Pământ. De aceea aş dori să faci cercetările necesare şi să ne informezi şi pe noi de adevărul acestei ştiri. Mult succes!”Mi-am făcut cruce şi am rămas înmărmurit! Caut pe agenţiile internaţionale de ştiri… nimic! (o asemenea ştire trebuia să fie deja „BREAKING NEWS”!) Caut pe site-ul NASA… nimic, niciun comunicat! Caut pe Google după câteva cuvinte-cheie şi bineînţeles că descopăr vreo câteva site-uri româneşti cu această ştire, dar ştirea originală vine de pe onlinereport.ro. Citez de acolo:

„NASA a confirmat faptul că Pământul va experimenta 6 zile de întuneric aproape complet, în luna Decembrie. Acest fenomen va avea loc în intervalul 16-22 Decembrie 2014. Lumea va rămâne, în aceste zile, fără lumina soarelui din cauza unei furtuni solare, ceea ce va cauza praf și moloz în spațiu din abundență  și, prin urmare, va bloca 90% din lumina soarelui. Şeful NASA, Charles Bolden, a anunţat că nu e niciun motiv de panică şi că oamenii trebuie  să rămână calmi. Această furtună solară este cea mai mare din ultimii 250 de ani. În ciuda celor șase zile de întuneric care vin în curând, oficialii spun că pământul nu va avea probleme majore. “Ne vom baza exclusiv pe lumina artificială pentru cele șase zile, ceea ce nu este o problemă, la toate”, spune omul de știință al NASA Earl Godoy”.

Mi-am dat seama că ştirea trebuia să fie una falsă, dintr-unul din motive expuse mai sus: NASA niciodată nu face asemenea anunţuri care ar crea panică uriaşă în lume (niciodată n-a făcut-o până acuma). Dacă ştirea ar fi venit de la „un document obţinut în secret de un ziarist”, poate aş mai fi avut vreo urmă de încredere, dar de la şeful NASA… niciodată! Şeful NASA nu poate face o asemenea declaraţie vreodată! În plus, se observă că perioada în care ar avea loc cele 6 zile de întuneric (16-22 decembrie) ar cuprinde şi 21 decembrie, devenită faimoasă pentru anul 2012, când ar fi trebui să fie „sfârşitul lumii”.

Am căutat puţin pe Internet şi am observat că ştirea originală a apărut pe un site din Statele Unite, intitulat huzzlers.com. Ştirea de acolo are următorul titlu: „NASA a confirmat că Pământul va avea parte de 6 zile de întuneric total”.

OK, însă e o problemă: site-ul huzzlers.com e un site de ştiri false, aşa cum el însuşi recunoaşte la „About Us„, adică „Despre noi”: „Huzlers.com is a combination of real shocking news and satirical entertainment to keep its visitors in a state of disbelief”, în traducere: „Huzzlers.com este o combinaţie de ştiri şocante reale şi divertisment satiric, pentru a ţine vizitatorii într-o stare de neîncredere”. Dar, măcar sunt cinstiţi: autorii site-ului te avertizează că te pot minţi. O altă ştire „şocantă” a site-ului huzzlers.com a fost aceea din august 2014, când anunţa că s-a descoperit carne de om în hamburgerii McDonald’s. Şi atunci, am arătat că e o ştire falsă şi chiar am vorbit pe larg în cadrul acestui articol: Cât de uşor pot fi manipulaţi şi prostiţi românii pe Internet! Cine poate crede mizeria de articol despre carnea umană folosită de McDonald’s?

Parcă văd că şi această ştire cu cele 6 zile de întuneric va fi preluată de blogosfera românească şi se va crea o stare de panică inutilă. Ştiţi care e problema? Că atunci când va exista cu adevărat un pericol pentru Pământ, nimeni nu va mai crede, din cauza acestor alarme false. Şi nu cred că ştirile de genul acesta sunt publicate ca o glumă a unor redactori. Pur şi simplu se face un experiment social terifiant de către serviciile secrete, iar noi participăm fără voia noastră la el…