Orgoni Crystal

 

PREMIERA PE INTERNET!

Peştera Mahpela sau Peştera Patriarhilor, locul unde au fost înmormântaţi Adam şi Eva?

Miercuri 06 Iun 2012 / 3,631 vizualizari / 2 Comentarii


 

Peştera Mahpela („Maarat ha-Makpela” în ivrit) din apropierea oraşului Hebron este unul dintre locurile cel mai venerate din Israel. Există o tradiţie conform căreia în această peşteră au fost înmormântaţi Adam şi Eva, deoarece Adam a văzut aici o lumină slabă şi a recunoscut lumina raiului, lăsând vorbă să fie înhumat în această peşteră.

La rândul său, conform legendei, profetul Avraam i-a văzut datorită clarviziunii sale de proroc pe Adam şi Eva, adormiţi în această peşteră, iar deasupra lor, licărind, luminări, totul învăluit într-o mireasmă plăcută. El a înţeles şi faptul că în locul respectiv lumea noastră fizică se uneşte cu lumea spirituală.

Când a murit soţia lui Avraam, Sara, după cum se relatează în cartea Facerea, prorocul a cerut pentru ea de la localnici, fiii lui Het (hitiţii), „un loc pentru mormânt”, cumpărînd această peşteră şi câmpia din apropiere de la Efron Hititul în schimbul a 400 de şekeli de argint, şi a „înmormântat-o pe Sara, soţia sa, în peştera din câmpia de la Mahpela, lângă Mamre, unde azi e Hebronul, în pământul Canaanului”, cerând să fie înmormîntat şi el acolo.

Peştera Mahpela este menţionată în repetate rânduri pe parcursul naraţiunii biblice: a fost văzută de Moise, care a stat pe muntele Nevo, iar în perioada distrugerii Primului Templu de la Ierusalim, Domnul a trimis la mormântul străpărinţilor din Hebron, vestind cele întâmplate, pe prorocul Ieremia. Conform unei legende evreieşti, aflând despre distrugerea templului, străpărinţii şi-au rupt pe ei veşmintele şi au plâns cu amar, iar de atunci, de trei ori pe zi, Duhul lui Dumnezeu intră în peşteră şi umblă deasupra mormintelor, iar strămoşii şi soţiile lor se trezesc şi cer milă pentru copiii lor – poporul Israelului.

Secretele lui Lovendal

2 Comentarii

  1. Pestera Patriarhilor sau pestera dubla,face parte dintr-o serie de pesteri subterane,intr-un complex numit de catre musulmani Sanctuarul lui Avraam sau Moscheea lui Ibrahim.Aceasta pestera este impartita in doua parti,una pentru evrei si una pentru musulmani,dupa masacrarea a 29 credinciosi palestinieni de catre un evreu in 25 februarie 1994.
    In prezent,in aceasta pestera functioneaza o sinagoga si o moschee,aflindu-se sub control israelian.
    De ce se numeste pestera Patriarhilor,conform traditiei iudaice si a Sfintei Scripturi,pestera este locul de inmormintare a stramosilor natiunii,astfel acest lacas este unul din cele mai sfinte locuri ale iudaismului si islamului.
    Cit despre Adam si Eva,as indrazni si este parerea mea personala,ca totul se rezuma la la o legenda,dar poate si nu.

  2. Mi se pare putin trasa de par legenda cu Adam si Eva ingropati in pestera Mahpela(dupa biblia mea,Macpela) deoarece evreii sunt oameni care nu uita.La inceputuri,isi transmiteau prin viu grai toata mostenirea lor culturala,mai apoi,dupa ce au descoperit scrisul,asterneau totulpe hartie.Mi se pare ciudat,totusi,ca niciunul dintre personajele biblice nu face nici o mentiune,cat de mica a acestui fapt.Daca cel care a relatat episodul mortii Sarei,cumpararii pesterii si a inmormantarii cunostea acest fapt,oare nu l-ar fi amintit?Repet,din umilele mele cunostinte despre biblie,nu stiu ca vreun evreu sa fi vorbit despre asa ceva,si asta la un popor care tine minte totul…L-as ruga pe Letal,daca poate sa ne spuna si parerea lui.
    P.S. Se pare ca limba romana e intr-o continua evolutie.Nu aveam cunostinta de cuvantul STRAPARINTI,de aceea l-am cautat si in DEX…O zi buna tuturor!

Lasati un comentariu

banner