Orgoni Crystal

 

PREMIERA PE INTERNET!

Încă un mit spulberat: morţilor nu le cresc unghiile sau părul

Vineri 19 Feb 2010 / 4,863 vizualizari / 8 Comentarii


 

mort 27Thomas Decker, dramaturgul englez din secolul al XVII-lea, credea că părul oamenilor continuă să crească pentru un timp şi după moartea acestora. El a scris, plin de elocinţă: „părul este haina pe care natura mamă o ţese pentru a curge de pe capul nostru, împodobindu-ne trupurile. Când ne-am născut, Dumnezeu ne-a dat astă podoabă. Când murim, părul ne acoperă în continuare, ca un voal moale şi mătăsos. În ciuda morţii, părul nostru creşte în mormânt, singurul care apare proaspăt atunci când toate celelalte frumuseţi ale trupului dispar.”

În celebrul roman Nimic nou pe frontul de Vest, Erich Maria Remarque îşi imaginează cum unghiile unui prieten mort continuă să crească în spirală. Chiar şi astăzi, când ne credem eliberaţi de superstiţii, mulţi dintre noi cred în continuare că atât părul cât şi unghiile noastre continuă să crească după ce murim. (Poate din pricina fascinaţiei noastre morbide pentru lucrurile triste şi stranii…)

Părul poate avea multe funcţii – multe animale îl folosesc drept izolaţie împotriva frigului, în timp ce altele îl folosesc pe post de camuflaj, ajutându-le să se ascundă în mediul în care trăiesc. Desigur, părul joacă un rol important în atracţia şi recunoaşterea s*xuală, iar pentru animalele nocturne poate fi chiar organ senzorial. Oamenii sunt, probabil, mamiferele cele mai lipsite de păr.

Părul creşte cam 13 mm pe lună. Unghiile mâinilor cresc cu aproape un sfert din viteza părului – aproximativ 1 mm pe săptămână la tineri şi 1 mm la zece zile în cazul vârstnicilor. Unghiile de la picioare cresc şi mai lent- cam la jumătate din viteza unghiilor de la mâini.

Părul şi unghiile nu continuă să crească după ce murim. Este vorba despre o iluzie optică – la fel ca atunci când staţi într-un tren oprit pe loc, iar un tren alăturat se mişcă înainte. Pentru o clipă, aveţi impresia că trenul dumneavoastră a început să se mişte înapoi. (Se spune că Albert Einstein ar fi spus, la un moment dat, „Când ajunge gara Clapham Junction la acest tren?”). În mod asemănător, părul şi unghiile nu cresc după moarte, în schimb se retrage pielea din jurul lor.

După ce murim, ne deshidratăm. Pentru a compensa acest lucru, antreprenorii de pompe funebre vor încerca să oprească deshidratarea pielii expuse, apelând la diverse creme hidratante – în special în cazul bărbaţior cu barbă.

În concluzie, părul şi unghiile nu mai cresc după moarte. Corpul, având o cantitate mare de apă, începe să se usuce. Pe măsură ce pielea din jurul capului şi a oaselor se stafideşte, unghiile şi părul sunt expuse mai mult, dând senzaţia că au continuat să crească.

Secretele lui Lovendal

Cuvinte cheie

Dati share pe Facebook!

8 Comentarii

 1. DBlack

  cine spune ca mortului ii cresc unghiile sau parul ? :))) cand e MORT , MORT RAMANE , ca o LEGUMA ..

 2. ofofmaimai

  cum naiba sa iti mai creasca paru ca dupa 1 saptamana incepe sa se imputa iar paru creste greu

 3. florin

  fals.intradevar parul si unghiile cresc dupa deces si nu este vorba de nici o iluzie optica.oricine a vazut o dezgropare de 7 ani poate confirma.cum este posibil ca un decedat care tot timpul in timpul vietii a fost ras pe cap , la 7 ani dupa… sa aibe par de trei centimetri? explicati iluzia asta. david coperfield oare?

 4. Alexa_10

  Cum sa ii creasca parul si unghiile daca este mort?Adica nu e nevoie de hrana si hidratare pentru ca parul si unghiile sa se regenere ?

 5. Asta e chiar culmea; nu se presupune că proliferarea celulară e, ca toate procesele din organism, coordonată neurologic? Ori moartea nu echivalează cu încetarea completă a tuturor funcţiilor cerebrale? Dar, cine ştie, poate avem creier sub unghii şi noi l-am confundat cu corpusculii Krause.

 6. redandrei90

  Nu e adevarat. In privinta parului facial chiar sunt sigur. Buncul meu dupa ce a murit a fost ras,spalat pentru a fi pregatit pt inmormantare, cum se face la noi, la crestini, apoi a fost lasat peste noapte la capela in cimitir. A2-a zi avea parul facial atat de mare incat nu i se mai vedea pielea de pe barba si obraji. Cum explicati asta? Iluzie? Nu prea cred…

 7. In privinta parului nu ma pronunt dar la unghii stiu sigur ca DA , bunicul meu de pe tata cand a murit , la obiceiul scaldatului cum s eface in unele zone i-au taiat unghiile stiu foarte sigur, pentru ca l-am vazut imediat dupa pus in sicriu, in ziua ingroparii avea deja unghiile crescute destul de bine ! O zic din propria experienta , a fost prima data cand am luat contact cu fenomenul, iar cei intrebati de mine evident neavizati in domeniu dar experienta face cat nsprezece mii de teorii mi-au zis ca asta se intampla deseori la morti , ei vorbeau si de par , dar asta nu am vazuto deci nu o confirm !

 8. lasa ma lovendeath, te dezgropam noi la 7 ani dupa ce mori si-ti dam un e-mail dc ti-a crescut sau nu unghia :P

Lasati un comentariu

banner